Ideální délka koupele

Rádi si v chladném a „vlezlém“ počasí poležíte ve vaně, která vás vždycky zahřeje? Otázkou je, jak dlouho. Pokud nechcete rychleji stárnout a ještě si zadělat na zdravotní trable, příliš se v ní nezdržujte.

Voda je základ života. Nelze se tedy divit, že již odnepaměti bývá úzce spojena s lidskou kulturou i existencí. A zdaleka nejde jen o její konzumaci! Ve formě koupelí podle mnohých náboženství očišťuje člověka nejen fyzicky, ale i duševně. A nemluvě o jejích zdravotních výhodách, že?

Mokré řešení zánětů i pomoc pro bolavé svaly

Podle britského psychologa Neila Morrise pobyt ve vaně zmírňuje pesimismus i deprese, neboť poskytuje úžasnou kombinaci izolace, ticha a pohodlí. To předseda lékařského poradního výboru Britské lázeňské nadace John Harcup zase upozorňuje na to, že zlepšuje spánek a podporuje krevní oběh, což ulevuje namoženým svalům. Mezi odborníky se také objevují názory, že koupel zmírňuje záněty způsobené artritidou, posiluje imunitu a značně urychluje léčbu chřipky. Také v ní můžete ležet celé hodiny? To se jmenovaných pozitiv asi nedočkáte.

Všeho moc škodí. A v koupelně zvlášť

„Teplo samo a sobě rozšiřuje krevní cévy a stimuluje pocení. Díky němu organismus lépe nakládá i s inzulínem. Ovšem nesmí ho být až příliš, v takovém případě může mít nepříznivé účinky, zejména pak na srdce. Za ideální čas strávený v lázni se obecně považuje 10 až 20 minut,“ vysvětluje švýcarský lékař Franci Tanzi. Souhlasí s ním i další specialistka, která nadměrné namáčení ani trochu nedoporučuje.

Odpočinek jako strůjce vrásek?

„I když jde o nesmírně relaxační záležitost, čím déle jste ve vaně, tím více připravujete pokožku o její přirozené ochranné oleje. To vede nejen k vyrážkám a ekzémům, ale i předčasnému strnutí a rychlejší tvorbě vrásek. Své klienty odrazuji i od používaní parfémovaných přípravků se silnou vůní, protože obsažené chemické látky mohou kůži zbytečně dráždit,“ varuje americká dermatoložka Jordana Mattioli. „Pokud jde o samotnou vodu, ta by měla být asi o dva stupně teplejší než vaše tělesná teplota,“ dodává tato expertka přes krásu.

Zdroje: swimworldchelan.com, bustle.com, townandcountrymag.com, https://www.telegraph.co.uk/news/health/alternative-medicine/4711987/In-hot-water-Have-a-bath-and-relax.html







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat