Aviváž způsobuje zdravotní problémy

Může vám aviváž přivodit astma, neplodnost nebo bolesti hlavy? Prý je to skutečně možné. Ovšem její používání s sebou nese i jiná rizika, jako třeba kontaktní dermatitidu, plicní edémy a nevolnost. Opravdu víte, co si lijete do pračky?

Aviváž může vonět jako jarní rosa, mořský vánek, rozkvetlá louka nebo exotická květina, což zní jako dotek přírody. Jenže zdání klame, a to hodně. Své aroma získává díky obsaženým chemikáliím, které prádlo navíc změkčují, přičemž ho zbavují žmolků i statické elektřiny. Používáte ji při každém praní, protože to tak máte ve zvyku? Za to vám zdraví asi nepoděkuje.

Vyrážka jako ten „lepší“ následek

Když se podíváte složení tohoto prostředku, s největší pravděpodobností z uvedených názvů nebudete kdovíjak moudří. Dočtete se totiž, že v té plastové láhvi, kterou držíte v ruce, se nacházejí třeba diethyl ester, galaxolid, chlorid amonnný, hexyl cinnamal a kationtové povrchově aktivní látky. Tyto dráždivé přísady mohou podle vědců vyvolat u dospělých i dětí alergickou kontaktní dermatitidu, což je svědivá vyrážka vyskytující se na různých částech těla. Příznaky této patálie zahrnují také pálení kůže, tvorbu puchýřů nebo otoky – zkrátka nic příjemného. Obezřetní by měli být zejména citliví jedinci, kteří alergické reakce mohou zaregistrovat již po jednom použití. Jsou tu však i další věci, ve kterých může mít aviváž „prsty“.

Rakovina kvůli voňavému prádlu?

Nejeden odborný výzkum si její kvartérní amoniové sloučeniny dává do souvislosti s rozvojem astmatu a omezenou schopností reprodukce. Moc dobrou pověst nemívají ani přítomné konzervační látky a barviva, které údajně značně zvyšují pravděpodobnost rakoviny. Způsobit prý mohou i plicní edémy, nevolnost, závratě, bolesti hlavy, poruchy centrálního nervového systému či permanentní únavu. Jinými slovy – není to nic, co by člověk dvakrát uvítal. A právě proto se tolik doporučují prací pomocníci bez zbytečných barviv a uměle navozené parfemace. Když na to přijde, prádlo si můžete osvěžit a ovonět i bylinkami. Stačí je nechat pár dní louhovat v octu, čímž vznikne mnohem „bezpečnější“ domácí aviváž.

Zdroje: ecowatch.com, healthline.com, https://www.indywaterpros.com/blog/can-water-softeners-make-you-sick







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
187 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:29

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat