Ucpaný nos způsobuje poloha při spaní

Ucpaný nos není důvodem k radosti – nikdy. Stojí v pozadí nějaká nemoc? Nutně to tak nemusí být. Zkontrolujte, jak spíte, a taky proveďte těhotenský test!

Za podrážděním a zanícením nosní tkáně nestojí jenom bakterie a viry. Důvodů, proč se probouzíte s ucpaným nosem, je hned několik.

Suchý vnitřní vzduch

Vzduch s malou vlhkostí často podporuje stimulaci hlenu. Pořiďte si vlhkoměr/teploměr a sledujte aktuální hodnoty. Za ideální se považuje vlhkost 40 až 50 procent. To pomáhá udržovat nosní výstelku hydratovanou, eliminuje se nadměrná produkce hlenu. A jak vzduch zvlhčit? Použijte klasické ultrazvukové zvlhčovače, vsaďte na rozprašovače, vodou postříkejte záclony, v ložnici sušte prádlo.

Alergie – na cokoli

Není žádným tajemstvím, že sezonní alergeny, jako je pyl nebo tráva, vám nemusejí sedět. Ovšem i soukromá ložnice je semeništěm dráždivých látek, konkrétně roztočů, chlupů domácích mazlíčků i plísní. Mnoha lidem také vadí osvěžovače vzduchu, čisticí prostředky, prací prášky či cigaretový kouř, který dráždí dýchací cesty. Pokuste se odhalit konkrétní příčinu.

Refluxní choroba jícnu

Problémy s rýmou nebo pokašláváním jsou často způsobeny refluxní chorobou jícnu, protože vracející se žaludeční šťávy dráždí nejen jícen samotný, ale i oblast krku a nosní mandle. To se může projevit právě ucpaným nosem. Máte-li podezření, že je to zrovna váš případ, vyhýbejte se jídlům, které reflux spouštějí, nejezte později než tři hodiny před spaním a vypodložte si horní polovinu těla polštářem tak, abyste neleželi. Když už jsme u toho spánku, pohlídejte si i další věc.

Spaní na zádech

Pokud se probouzíte s ucpaným nosem, bez dalších varovných příznaků, třeba jako bolesti kloubů a svalů nebo horečky, může být na vině poloha ve spánku. Když rutinně ležíte na zádech, do hlavy a nosu vám proudí více krve. Pokuste se co nejčastěji odpočívat na levém boku. Tato pozice ulevuje srdci, zlepšuje jeho funkci a snižuje tlak na oběhový systém.

Léky

Medikamenty používané k léčbě vysokého krevního tlaku, erektilních dysfunkcí a depresí, ale také perorální antikoncepce, a dokonce i volně prodejné léky proti bolesti, jako je aspirin a ibuprofen, přispívají k chronickému přetížení nosních dutin. Proberte to se svým lékařem. V některých případech si můžete nechat upravit dávkování nebo vyzkoušet jiný lék.

Těhotenství

Podle statistik si jedna z pěti těhotných žen stěžuje na ucpaný nos, za což mohou těhotenské hormony. Kouření nebo citlivost na prach tento problém ještě zhoršuje.

Zdroje: livestrong.com, mojezdraví.cz, wikipedia.org  







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat