Vypadávání vlasů v menopauze

Vaše jinak husté a kvalitní vlasy řídnou a vypadávají. Bohužel, nic netrvá věčně, možná, že už procházíte menopauzou. Zachraňte, co se dá a vyhlaste jí válku. Zabere hormonální terapie i bylinky!

V souvislosti s menopauzou, ke které zpravidla dochází v období mezi 45–⁠55 lety věku, se často hovoří o návalech horka, problémech se spánkem, bolesti při sexu, náladovosti, podrážděnosti, depresi nebo kombinaci těchto příznaků. Mezi časté nešvary patří i vypadávání vlasů, a to ještě dřív, než se samotná menopauza vůbec dostaví.

S hormony není žádná legrace

Řídnutí a ztráta kštice bývá prvotním signálem perimenopauzy, což je přechodné období, během kterého se v ženském těle dějí hormonální změny, klesá hladina estrogenu a progesteronu, hormonů, jež se podílejí na růstu a zdraví vlasů. Kromě toho se zvyšuje produkce androgenů, což jsou mužské hormony, a ty zase snižují vlasové folikuly. Obvykle si můžete všimnout, že jsou vlasy jemnější a řidší – hlavně kolem temene hlady.

Spása a několik jejích podob

V lékárně jsou k dostání pěny a vodičky proti vypadávání, které se nanášejí na pokožku hlavy. Je však třeba počítat s tím, že léčba je dlouhodobějšího charakteru a první výsledky se dostaví za tři, čtyři měsíce. Souběžně s tím je vhodné zahájit hormonální substituční terapii. Ta nahrazuje hormony, které tělu během menopauzy chybí. Jejich hladiny se díky ní mohou zvýšit.

Promluvte si s lékařem o svých možnostech, popřípadě vsaďte na některé bylinky, kupříkladu kotvičník zemní. Pomáhá bojovat s projevy menopauzy, odstraňuje nepříjemné návaly horka, pocení, poruchy spánku a bušení srdce. Sušená nať kotvičníku zvyšuje hladinu estradiolu, a tím pomáhá překonávat potíže s klimakteriem.

Snižte stres a rozvlňte boky

Na lékaře je dobré se obrátit ihned, jakmile si všimnete jakékoli ztráty nebo řídnutí vlasů. Je možné, že vám provede krevní test, aby zkontroloval hladiny hormonů a štítné žlázy, stejně jako přítomnost železa a dalších vitaminů a minerálů. Co můžete udělat, než se k němu dostanete? Začněte cvičit jógu, aerobik nebo pilates, choďte na procházky a meditujte. Víc než kdy dřív je důležité udržovat pod kontrolou stres, který hormonální nerovnováze jde naproti.

A jak je to se stravou?

Je vhodné do své stravy zařadit dostatečné množství zeleniny a bílkovin a dodržovat pitný režim. Hodí se i potraviny s antioxidanty. Výzkumníci z univerzity v Oslu mezi dobroty s vysokými antioxidačními hodnotami řadí skořici, hřebíček, oregano, bazalku, švestky, ostružiny, maliny, jahody, květák, kapustu, červené zelí, řepu, vlašské ořechy, pistácie, kaštany, pekanové ořechy, sezamová či lněná semínka nebo hořkou čokoládu.

Zdroje: livehealthily.com, emedicinehealth.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat