Odvaha vystoupit z pohodlné komfortní zóny

Opustit vlastní komfortní zónu znamená vzrušení, napětí a pocit nejistoty. Pro některé z nás je to téměř nemožné, jiní se do toho pouští s nadšením. Ve skutečnosti to je ale menší zlo, než si myslíte. Vlastně právě naopak!

Kdo se odváží opustit svoji vlastní komfortní zónu, získá cenné zkušenosti, které mu pomohou „vylepšit“ sám sebe – překonat své obavy, něco se naučit a dozrát. Vystoupit ze své ulity – ze své bezpečné oblasti – a vědomě zažít neznámé, může přinést nečekané pozitivní účinky.

Zlatá klec komfortní zóny

Komfortní zóna jistě nabízí některé nesporné výhody – především pocit bezpečí. V takové oblasti je jistě obtížné si představit, že najdete motivaci a odvahu je změně, abyste udělali krok do neznáma.

V bezpečné zóně jste chránění před zklamáním, strachem a dalšími negativními situacemi, které by vás mohly vyvést z míry. A tak je to často nedostatek motivace, proč z komfortní zóny nevystoupíte. Pokud budete motivaci postrádat dlouhodobě a skrývat se, budete postrádat osobní cíle, pro které stojí za to svůj strach překonat, riskovat a získat zkušenosti.

Proč opustit svou vlastní komfortní zónu

Tím, že opustíte svoji komfortní zónu, můžete sami sebe poznat znovu a jinak. Za oblastí, která je vám důvěrně známá, začíná vzrušující, nové dobrodružství. Právě tehdy začíná naše osobnost zrát.

Mimo komfortní zónu se skrývají nové obzory, čekají na nás nové věci, které je třeba zažít. Takové zkušenosti nám pomohou výrazně rozšířit náš osobní pohled na svět. Ve chvíli, kdy budete muset čelit svému strachu a výzvám, může vaše sebevědomí vyrůst. Budete také mnohem odvážnější a svůj strach a život budete mít mnohem více pod kontrolou.

Muž, který ztratil klíč

Pod pouliční lampou stojí muž a něco hledá. Policista, který muže vidí, se ptá, co hledá. Muž odpoví: „Klíče.“ A tak mu policista nabídne pomoc a hledají spolu. Po neúspěšném pátrání se policista zeptá, zda si je muž jistý, že je skutečně ztratil na tomto místě. Muž řekl, že ne, že je ztratil támhle na rohu ulice. „Proč je tedy hledáte tady?“ ptá se policista udiveně. „Protože tady svítí světlo,“ odpovídá muž.

Něco, co zní jako vtip, je vlastně přesným důkazem o strachu z vystoupení z komfortní zóny. Tam, kde dopadá světlo lampy, se člověk vyzná, vidí všechno jasně a cítí se bezpečně. Ale ví, že klíče/štěstí tam nenajde. Většina z nás ví, kde štěstí hledat, ale mnohým z nás chybí odvaha vystoupit ze světla do tmy.

Takže je načase vstoupit do možná trochu děsivé temnoty a zjistit, co se tak skrývá. Když budete vědět, proč chcete vystoupit, pochopíte i jak to udělat.

Zdroj: názory autora, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5678399/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8027351/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat