Osamělost pod drobnohledem

Občas každý z nás zatouží po samotě – chceme si odpočinout od ruchu a hluku a nabrat nové síly. Ale jen málokdo z nás si vybere samotu jako životní styl. Osamělost je ale něco, co můžete cítit i v místnosti plné lidí. Jak poznat osamělost? A proč se jí zbavit?

Občas máme pocit, že nám okolí nerozumí a začneme se cítit tak nějak osamoceně. Riziko pocitu osamělosti je ale vyšší, pokud se izolujeme sociálně (https://www.nia.nih.gov/news/social-isolation-loneliness-older-people-pose-health-risks). Pak nám v životě chybí lidé, kteří nám dodávají sebevědomí a posilují ho. Když se ale budeme cítit spokojení sami se sebou a máme vyrovnané sebevědomí, že jsme na ostatních naprosto nezávislí, pocit osamělosti se nám obloukem vyhne. 

Jinými slovy – osamělost závisí více na našem vnitřním postoji a sebeúctě než na počtu přátel nebo obdivovatelů. Na základě toho můžeme osamělost rozdělit do tří úrovní.

Dočasná osamělost

Dočasná osamělost je sice nepříjemná, ale je zdravá (https://www.pnas.org/content/112/49/15142). Obvykle nás – většinou nevědomě – motivuje ke změně v našich životech, abychom se měli lépe, nebo se zapojili do nové situace, která vyžaduje naši vnitřní změnu. S dočasnou osamělostí nejsme možná tolik společensky aktivní, ale stále nám zůstává empatie a základní zájem o naše bližní.

Pocity osamělosti obvykle po několika týdnech zdánlivě samy o sobě zmizí – ale ve skutečnosti je to tím, že intuitivně přijímáme správná opatření, abychom se jich zbavili.

Sociální odtažitost

Osamělost nás vyčerpává natolik, že ztrácíme odvahu žít a klesá motivace k jakékoli činnosti. Nemáme zájem o rodinu a přátele a díky tomu se odnaučujeme navazovat nové kontakty nebo mluvit s cizími lidmi. Pocit osamělosti tak neustále roste a stává se našim každodenním společníkem.

Chronická osamělost

Pokud pocity osamělosti přetrvávají měsíce, nebo dokonce roky, můžeme mluvit o chronické osamělosti. Takoví lidé většinu sociálních kompetencí již ztratili, stejně jako chuť do života nebo sebevědomí. Negativní pocity překrývají všechny oblasti života a mají škodlivý vliv na naše zdraví.

Osamělost je nutné překonat

Každý pocit osamělosti má na naše zdraví a duševní pohodu negativní účinky. Jakmile se stane chronickou, hrozí riziko vzniku deprese, úzkostných stavů, těžké narušení sebevědomí, poruchy příjmu potravy nebo sebevražedné sklony. Fyzicky vyvolává stres, který naopak oslabuje náš imunitní systém nebo přináší problémy s nespavostí. 

Zdroj: názory autora, https://www.nia.nih.gov/news/social-isolation-loneliness-older-people-pose-health-risks, https://www.pnas.org/content/112/49/15142







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat