Nové životní cesty

Změny mohou vyvolat nadšení, ale i strach z neznámého. Změna, nebo jen myšlenka na ni může obrátit život naruby. Ale každý z nás má odvahu se změnit – v minulosti jste to už přece dokázali! A pokud potřebujete teď trochu popostrčit, máme pro vás několik tipů, jak svoji odvahu posílit.

Všechny změny nevidíme stejně. Mohou na nás mít různé účinky, ale to, co je vždy zásadní, je jejich velikost a kdo o nich rozhodl. Čím větší se nám změna zdá, tím těžší je pro nás ji přijmout. Stejně důležitý je i jejich původ – chceme ji my, nebo nás něco ke změně „nutí“? Lépe jistě přijmeme něco, pokud jsme se pro změnu rozhodli my sami.

Proč se bojíme změny

Proč někdy hledáme odvahu ke změně? Často je to proto, že naše počítání situace se nám nezdá být tou nejlepší – necítíme se na změnu v životě zcela připraveni. Nejsme si jistí, nemáme dostatečné sebevědomí, nebo nejsme o změně dostatečně vnitřně přesvědčení. Bez jistých podmínek požadovaného výsledku nemůžete dosáhnout. Pokud tedy lépe porozumíte tomu, jak na změnu reagujete, bude pro vás jednodušší změnu přijmout – s následujícími tipy.

Stanovte si jasný cíl

Jste nespokojení a chcete něco změnit. Cíle mohou být nejen úspěchy, ale také to, co chcete změnit. Cíl může být samotná změna: Chcete zhubnout? Pak byste se měli pokusit změnit svoje stravovací návyky. Chcete být spokojenější v práci? Pak ji budete muset buď změnit, nebo zjistit, co se dá změnit v té stávající.

Čím konkrétnější budete mít cíle, tím rozhodněji o ně můžete usilovat, a vytvořit si tak potřebnou jistotu a odvahu ke změně.

Krok za krokem

Většina změn je proces, který může trvat dny, týdny, nebo dokonce měsíce a roky. První krok začíná obvykle ve vaší hlavě, teprve potom se objeví plán a cíl. Důležité je proto mít ji neustále na zřeteli. Dokud svůj pokrok vidíte, jste na správné cestě. Na tom můžete stavět a posílit svoji odvahu.

Buďte otevření novým nápadům

„Ale takhle se to dělalo vždycky!“ Věta, která je zabijákem jakékoli snahy o změnu. Pramení samozřejmě ze strachu – změna by mohla všechno přece zhoršit. Ano, ale v opačném případě by to mohla být i změna k lepšímu. Ale to se nikdy nedozví ten, kdo půjde stále stejnou cestou. Vnímejte změnu jako příležitost, která vás může obohatit a ukázat způsoby a možnosti.

Zdroj: názory autora, psychologytoday.com






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat