Nalezená cesta ke svému pravému já

Znáte nepříjemný pocit v žaludku, když někdo vám blízký dělá špatné rozhodnutí? Nebo hlas ve vaší hlavě, který vám brání v určitých činech nebo vás o nich naopak přesvědčuje, aniž by pro ně existovalo racionální ospravedlnění? V těchto situacích se naše podvědomí na krátké okamžiky ujme vedení a řídí naše myšlenky.

Ale to není všechno! Podvědomá mysl dělá až 95 % našich rozhodnutí, aniž bychom si toho byli vědomi (1). A to až 100 000 každý den! Co přesně je podvědomá mysl? Jak se liší od vědomé mysli? Jak můžete ovlivnit své podvědomí?

Co je to podvědomí?

Podvědomí popisuje zjednodušeným způsobem oblasti psychiky, které nejsou přímo přístupné našemu vědomí. Je nesmírně mocnou součástí naší psychiky, která významně ovlivňuje naše rozhodnutí a chování – a tím i naši životní cestu. Podvědomí nám ve skutečnosti slouží k ochraně před přetížením. Bez filtrů absorbuje informace, které nás denně potkávají. Pouze malou část si ale můžeme skutečně uvědomit. Je to srovnatelné s ledovcem – viditelná je pouze špička ledovce a hlavní část zůstává na povrchu neviditelná (2).

Totéž platí pro vědomí proti podvědomí. Už jste někdy měli pocit, že jste jeli na známé místo autem a zpětně jste ani nevěděli, jak přesně jste se tam dostali? Automaticky jste zmáčkli spojku, abyste přeřadili na vyšší rychlostní stupeň, aniž byste museli přemýšlet o tom, kterou nohu použít. Prostě jste to udělali – nevědomě.

Ovlivňování a (pře)programování podvědomí

Uvědomit si, jak velký vliv má naše podvědomí na naše činy a aktivity, může být děsivé. Je to však děsivé jen tehdy, pokud vnímáme naše podvědomí jako něco cizího a ohrožujícího.

Ale když si uvědomíme, že můžeme využít naše podvědomé činy a postoje ve svůj prospěch, získáme opravdu silného spojence pro vše, čeho chceme dosáhnout. Vaše podvědomí chce jen to nejlepší.

Nízkofrekvenční mozkové vlny

Vzpomeňte si na situaci, kdy si nemůžete vzpomenout na něco, co máte na jazyku. Zpravidla si vzpomenete, když už o tom nepřemýšlíte křečovitě, ale třeba v autobuse na cestě domů, ve sprše nebo ležíte na gauči.

V takovém stavu uvolnění vám vaše podvědomí posílá informace do vědomí, které potřebujete. Vzhledem k tomu, že vaše podvědomí je nejlépe dostupné ve stavu relaxace, mnoho mentálních technik používá metodu duševní relaxace pomocí „nízkofrekvenčních mozkových vln"(3).

Analyzujte své chování

Abyste si mohli stanovit vhodné cíle, je důležité pochopit, proč a jaká přesvědčení jste si podvědomě uložili. Můžete je tedy napravit a ovlivnit své podvědomí, protože se samo o sobě nemůže přeprogramovat. Můžete začít důslednou analýzou svého vlastního chování, myšlenkových vzorců a sebereflexí.

Zpětná vazba

Pokud je pro vás obtížné ptát se sami sebe a najít odpovědi, může být také užitečné získat zpětnou vazbu od druhých. Zeptejte se důvěryhodných přátel nebo rodiny, co si o vás myslí. 

Rozpoznávání nevědomí

Podle Sigmunda Freuda je podvědomá mysl oblastí, ve které jsou uloženy potlačené vzpomínky, které si vědomí nedovoluje. Rozpoznejte je a znovu je objevte, pokud si přejete. Klíčem k úspěchu je přesnost vašich cílů a používání pozitivního jazyka.

Buďte opatrní s negacemi

Negativně formulované věty matou náš mozek a ten je pak zpracovává pomaleji.

Zde je malý důkaz: Prosím, nemyslete teď na červenou růži. Navzdory žádosti, abyste to neudělali, jste pravděpodobně právě na červenou růži mysleli.

Vezměte svůj osud do vlastních rukou a už se nenechte vést negativními myšlenkami nebo vzorci chování. Máte moc nad tím, jak chcete nasměrovat své podvědomí a tím i svou další životní cestu. 

Zdroj: (1) https://www.cbc.ca/natureofthings/features/my-brain-made-me-do-it-who-decides, (2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2440575/, (3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5662600/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat