Bačkory možná ničí naše nohy

Nedáte dopustit na bačkory, díky kterým vám není zima od nohou? Pokud je nosíte převážnou část dne, utrpět tím mohou nejen chodidla. Co je tady za problém?

Papuče, nazouváky, přezůvky nebo trepky. I tak se lidově nazývají bačkory, které jsou nepostradatelným domácím vybavením. Dost možná je při čtení tohoto článku máte nazuté i vy. Koneckonců, je to přece běžná obuv! Odkud se vlastně vzala? Její původní účel vás asi překvapí.

Něco jako vězeňská pomůcka

Historie bačkor jako takových se začala psát už ve 12. století, a to ve Vietnamu (1). Tehdy však tyto boty nosily pouze konkubíny bohatých sultánů. Jejich zvláštním znakem byla tenká a kluzká podrážka, která znemožňovala útěk po jakémkoli terénu. My v papučích dnes naštěstí nikam utíkat nemusíme. Přesto je tu ale jedna věc k zamyšlení. Řada lidí, kteří kvůli pandemii pracují z domova, má bačkory na nohou od rána do večera. Nemůže to něčemu uškodit (4)?

Pohodlí má i stinné stránky

„I když vám pantofle zcela jistě způsobí méně problémů než třeba omezující lodičky na vysokém podpatku, používat je většinu dne také není úplně dobré. Negativně totiž ovlivňují svaly i proprioreceptory chodidel, což podporuje jejich ztuhlost. Může se tím výrazně omezit pohyb celého těla,“ varuje lékařka Eleanor Burt ze skotské univerzity v St Andrews. A přidává pádný důkaz i argument. „Podívejte se na starší ročníky, jak se šourají v bačkorách a jen těžko zvedají nohy z podlahy. Kromě nadměrného sezení na židli k tomu hodně přispívá i neustálé nošení domácí obuvi,“ domnívá se jmenovaná odbornice. Ta je velkou zastánkyní bosé chůze, která je podle ní mnohem zdravější a přínosnější (2).

Přirozenost? O tu tady běží!

„Buďte naboso co nejvíce. Je to změna, která se vám při home office přímo nabízí. Umožníte svalům pracovat a hlavně se hýbat. Nohy mají kontakt se zemí, čtou její teplotu, vyrovnávají se s různými povrchy. To je pro ně přirozené. Na chodidle je 33 kloubů a téměř 25 procent veškerých kostí v těle. Když omezíte jejich pohyb tím, že je zavřete do bačkor, přinese to problémy celému tělu,“ netají se svým názorem lékařka Eleanor Burt (3). Co vy na to, necháte papuče v botníku?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6708142/, (2) www.posture-ellie.com, (3) www.thetimes.co.uk/article/slippers-off-its-time-to-fix-lockdown-feet-x75xrx98w, (4) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0003687016300631?via%3Dihub







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat