Domácí léčebné prostředky fungující po celá staletí

Některé věci z módy zkrátka nikdy nevyjdou. Týká se to i lidových léčebných prostředků! Proč se med s octem vychvaluje už od nepaměti? A jak je to s kuřecím vývarem?

Pokud jde o alternativní medicínu a domácí léčbu, někteří lidé jsou obezřetní i značně skeptičtí. Je to pochopitelné, protože zdraví máme jenom jedno, že? Na stranu druhou účinky přírodních prostředků nepopírá ani moderní věda, jejíž poznatky založené na faktech budí důvěryhodný dojem (1). Čím se kurýrovali už naši předci a lékaři to vřele doporučují i dnes?

Med se hodí nejen do čaje

Možná už jste slyšeli o tom, že med patří mezi hodně schopné kosmetické pomocníky. Proč je ale jeho nanášení pro pokožku tak skvělým zážitkem? Nejedna zahraniční studie prokázala, že včelí sladidlo naprosto vyniká svými antibakteriálními, antioxidačními a antivirovými vlastnostmi. Taktéž je prokázáno, že urychluje hojení a chrání před infekcemi. Jako mocné mazání se osvědčí i při různých kožních poraněních a popáleninách (2).

Ocet je spásou pro nohy

Nároky na naše nohy bývají vysoké. Jen uvažte – nosí nás celé dny, potí se v ponožkách a tlačí v nepohodlné a těsné obuvi. Není divu, že si mnozí stěžují na bolest, puchýře, otoky, nepříjemný zápach i plísňové infekce. Řešením je ocet, který používáme při vaření i úklidu. Bylo zjištěno, že jeho protiplísňová aktivita je silnější než u jiných potravinových konzervačních látek, proto dokáže zatočit s mykózou. Protože působí proti bakteriím, zbavuje i obtěžujících pachů, přičemž dezinfikuje a ulevuje od napětí (3).

Kuřecí vývar je na chřipku jako dělaný

Babičky, které nám často připomínaly, že polévka je grunt, měly vážně pravdu. Vývar je skutečně famózním lékem, když v posteli uvíznete s chřipkou i nachlazením. Americký lékař Stephen Rennard z Nebraské university se na základě svého výzkumu domnívá (3), že jeho složení příznivě ovlivňuje pohyb neutrofilů, tedy nejběžnějšího typu bílých krvinek, které se brání infekci a snižují příznaky jmenovaných komplikací. Tyto poznatky zveřejnil prestižní magazín Chest.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92773/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609166/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/, (4) www.journal.chestnet.org/article/S0012-3692(15)37721-7/fulltext, www.alternativemedicine.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat