Bizarní historické léčivé metody

Vrtání otvorů do lebeční kosti nebo pouštění žilou. Ano, i toto byly běžné lékařské zákroky předků. A za jakým účelem se konzumovala rtuť? 

Když nás něco bolí, vezmeme si prášek. Pokud trpíme závažnější komplikací, jdeme na operaci. Jaké štěstí! V dnešní době se dají neduhy poměrně snadno řešit. Díky moderním technologiím a vědeckým poznatkům jim dokonce můžeme i předcházet. Ostatně, právě z tohoto důvodu se přece dělají preventivní prohlídky. Že je váš obvodní doktor nesympatický, proto k němu nechodíte rádi? Mohlo by být i hůř. Kdybyste žili v minulosti, zdravotní péče by vypadala nějak takhle…

Pouštění žilou jako obnova harmonie

Tisíce let lpěli lékaři na víře, že nemoc je pouhým důsledkem „zlé krve“. Pouštění žilou pravděpodobně započalo u Sumerů a Egypťanů, běžným zákrokem se ale stalo až v dobách klasického Řecka a Říma. Ať už pomoc potřeboval pacient s horečkou, bolestí v krku, morem, kožním vředem či otravou, povolaný „odborník“ rozřízl žílu a vypustil tak z těla větší či menší množství krve, čímž se údajně obnovila harmonie organismu. Nefungovalo to ale vždycky, neboť často docházelo k úmrtí v důsledku nadměrných krevních ztrát. Že toto řešení nadělá víc škody než užitku, to lidem začalo docházet až v 19. století (1).

Vrtání do lebky vyhánělo duchy

Další děsivou procedurou byla trepanace. Felčar nemocnému prorazil lebku a vyvrtal do lebeční kosti několik otvorů. Metodou pokusu a omylu se u toho snažil nezasáhnout mozek. Proč se něco takového vůbec provádělo? Možné teorie jsou prý dvě. Zatímco ta první hovoří o nějakém rituálu a vypouštění zlých duchů, druhá naznačuje, že se tak léčila bolest hlavy a absces. Mimochodem, některé národy trepanaci praktikují dodnes (1).

Rtuť? Zázračný elixír!

Rtuť je známá svými toxickými vlastnostmi – tedy alespoň nám. Čínští alchymisté se v dobách dávno minulých domnívali, že tento těžký kov funguje jako elixír mládí, nesmrtelnosti a věčného života. Občas ho zkombinovali s arsenem a sírou, čímž navíc vznikl prostředek umožňující člověku chodit po vodě. Nejslavnější obětí takového „medikamentu“ byl čínský císař Qin Shi Huang, který skonal bezprostředně po požití (1).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252219/, wikipedia.org







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat