Obrázek znázorňující přírodu je léčivou designovou dekorací

Co se stane, když se budete pár minut dívat na snímek přírody? Prý se tím zvýší pracovní produktivita a naopak sníží úroveň stresu. Najdete mu vhodné místo?

Máte přírodu celkem rádi, ale netrávíte v ní tolik času, kolik byste chtěli? Pořiďte si alespoň fotku nebo obraz, na kterém jsou její úžasné scenérie znázorněny. Tak jistě, je to takové „náhradní řešení“, nicméně i z něj se dají vytěžit zajímavé výhody!

Vizuální potěcha oka má velkou moc

O výzkumy zdůrazňující benefity přírody není nouze. Doposud se zjistilo třeba to, že její blízkost zvyšuje životní spokojenost, podporuje hojení a posiluje imunitu. Také předchází demenci, zmírňuje bolesti rozličného původu a příznivě ovlivňuje mozkovou činnost (1). Musíte v ní ale skutečně fyzicky být, abyste její mocné účinky naplno pocítili? Vlastně ani ne. Tím se opět vracíme k tomu, že i obrázek strategicky umístěný v domácnosti či na pracovním stole nezůstane bez terapeutické odezvy (3).

Pokus, který mluví za vše

Poukázala na to nizozemská studie publikovaná v magazínu International Journal of Environmental Research and Public Health (2). Její autoři přijali do experimentu bezmála 50 dobrovolníků s cílem zjistit, zda a jakým způsobem může pohled na snímek přírody uklidnit nervy a vylepšit produktivitu. Účastníci vybavení senzory na sledování tepové frekvence a úrovně stresu pozorovali obrazy s nejrůznější tematikou, mezi kterými samozřejmě nechyběla ani zeleň. K čemu to vedlo?

Kdo se dívá, ten je v klidu

Odborníci při zkoumání stresových a srdečních hodnot respondentů zjistili, že sledování přírodní scenérie okamžitě snižuje hladinu stresu, neboť aktivuje parasympatický nervový systém. Tento vizuální „doping“ podle nich také podporuje paměť i koncentraci.

„Prohlížení zelených scén může být zvláště účinné při relaxaci a zotavení po prožití stresujícího období. Je velice překvapivé, že může jít i o nudné podněty bez jakékoli majestátnosti. Ačkoli takový stimul nemá vůni ani nevydává žádné zvuky, uklidňuje tělo i mysl, což může navýšit produktivitu až o 15 procent,“ vysvětluje spoluautorka studie a vědecká výzkumnice Magdalena van den Berg Gretchen Reynolds (2). Co říkáte, nechtělo by to domů i do práce nějaké nové dekorace?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6104990/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690962/, (3) www.academic.oup.com/heapro/article/21/1/45/646436






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat