Ekzém pokožky hlavy odstraní kurkuma

Nadměrné odlupování a svědění pokožky hlavy mnozí lidé považují za lupy nebo lupénku. Ono se ale může jednat i o ekzém, se kterým mohou pomoci zázraky přírody. Třeba kurkuma!

Existují různé typy dermatitid, jež mohou vést k ekzému na hlavě. Seboroická, kontaktní a atopická dermatitida patří k nejčastějším formám. Seboroická dermatitida nastává, když imunitní systém přehnaně reaguje na růst kvasinek přítomných v kůži, zatímco mazové žlázy na pokožce hlavy nadměrně produkují maz. Kontaktní dermatitida je stav, při kterém pokožka reaguje na dráždivé látky nebo alergeny, jako jsou vůně, kobalt, nikl a podobně. Atopická dermatitida zase vzniká v důsledku snížení lipidové kožní bariéry, zvýšené ztráty vody a snížení hydratace pokožky.

Čekat, nebo léčit?

Zatímco ekzém způsobený kontaktní dermatitidou časem může vymizet, ten, za kterým stojí seboroická nebo atopická dermatitida obvykle přetrvává roky. Jak se pozná? K charakteristickým znakům jeho výskytu patří červené a šupinaté skvrny na pokožce hlavy, velmi suchá kůže, silné a intenzivní svědění či puchýře, ze kterých vytéká čirá tekutina. Co se týče domácích léčiv, některé máte po ruce i vy.

Čajovníkový olej

Olej tea tree má široké spektrum protizánětlivých, antimikrobiálních, antiseptických a antioxidačních vlastností, které pomáhají zmírnit příznaky a závažnost ekzému pokožky hlavy. Snižuje podráždění, bojuje s mikroby způsobujícími infekce, zklidňuje zanícenou pleť, ochraňuje tkáň pokožky hlavy před poškozením volnými radikály, kontroluje šíření infekce a ulevuje od svědění (1).

Přidejte 1–2 kapky tea tree oleje do 12 kapek jakéhokoli nosného oleje, jako je jojobový, mandlový, olivový, kokosový nebo avokádový olej, a dopřejte své pokožce hlavy a vlasům jemnou masáž. Následně počkejte půl hodiny a umyjte si vlasy jemným šamponem.

Jablečný ocet

Jablečný ocet obnovuje rovnováhu pH v pokožce hlavy. Má také přirozené antimikrobiální vlastnosti, jež bojují s infekcí způsobenou ekzémem na hlavě, bojuje proti lupům, zlepšuje zadržování vlhkosti na pokožce hlavy, reguluje tvorbu kožního mazu, čímž předchází seboroické dermatitidě a ekzému (2).

Použijte 1 lžíci jablečného octa a 1/4 šálku slunečnicového oleje. Tuto směs naneste na vlhké vlasy a pokožku hlavy, nechte 30 minut působit a poté opláchněte jemným bylinným šamponem.

Kurkuma

Kurkuma je silný protizánětlivý prostředek s dlouhou historií, který je základní součástí ajurvédské medicíny. Tohle koření má antimikrobiální a antioxidační vlastnosti, díky čemuž je přitažlivou možností léčby různých kožních onemocnění, včetně ekzému a atopické dermatitidy (3).

Kurkuma může být aplikována lokálně nebo perorálně. Pokud jde o perorální aplikaci, ujistěte se, že dodržujete doporučené dávkování. Co se týče přípravy léčivé masky, smíchejte stejný poměr olivového oleje a kurkumy a celé to zakápněte malým množstvím medu. Masku naneste na vlasy a nechte působit 15 až 20 minut, v závěru hlavu umyjte oblíbeným šamponem. Aplikujte jednou, dvakrát týdně.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1360273/, (2) www.mdpi.com/1420-3049/26/18/5437/htm, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24085048/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat