Čas na výměnu antikoncepce

Nějak se s novou nebo další antikoncepční metodou necítíte být ve své kůži? To se stává. Než totiž najdete tu pro vás pravou, můžete ke svému lékaři chodit několik měsíců. V mezičase zřejmě zaznamenáte konkrétní signály, které poukazují na to, že vám aktuální ochrana skutečně nesedí.

Možná, že je vhodná doba na změnu. Teď. Kdy je vhodné dál nečekat a objednat se ke gynekologovi? Všímejte si těchto nežádoucích signálů, které prozrazují, že si vy a antikoncepce nerozumíte.

Krvácíte – delší dobu

Krvácení může být počátečním vedlejším účinkem zahájení nové hormonální antikoncepční metody. Je jedno, jestli dáváte přednost náplastem, tělísku nebo pilulkám, tělu obvykle trvá několik menstruačních cyklů, než se s ochranou vyrovná. Pokud však krvácíte déle než čtyři až šest měsíců, pravděpodobně vám zvolená metoda nesedí (1).

Cítíte bolest

Mnoho žen se na hormonální antikoncepci obrací v naději, že jim upraví nadměrné menstruační krvácení nebo je zbaví silných menstruačních křečí. Obvykle tomu skutečně tak je, proto je bolest po nasazení HA podezřelá. Zaznamenáte-li ji, obraťte se na lékaře. Je třeba nejprve vyloučit další potenciální problémy, jako je zánětlivé onemocnění pánve či mimoděložní těhotenství (1).

Důslednost není vaše silná stránka

Vyndáte první plato pilulek a určíte si, že si každý den budete brát jednu přesně v 19 hodin. Ze začátku to tak nějak dodržujete, ale pak začínáte zapomínat. Bohužel nepomáhá ani nastavení upomínky na mobilu. S tím se pojí dvě špatné zprávy. Aby antikoncepční pilulka účinně zabránila otěhotnění, je potřeba ji užívat pravidelně –⁠ ideálně v předem daný čas. Pokud si tabletku zapomenete vzít, je tato metoda antikoncepce méně spolehlivá. Navíc je třeba počítat s tím, že účinnost a vstřebávání tabletek ovlivňuje i zvracení a průjem (1).

V případě, že k jednomu nebo druhému dojde do tří až čtyř hodin po spolknutí pilulky, je třeba vzít si tabletu náhradní. Je-li pro vás těžké toto akceptovat a dodržovat, možná budete chtít zvážit jinou metodu antikoncepce. Nejpohodlnější metoda kontroly porodnosti je totiž tak, na kterou nejméně myslíte (1).

Trpíte výkyvy nálad

Podle vědeckých prací antikoncepce může vyvolat depresi (2). Pokud máte pocit, že vaše metoda ochrany negativně ovlivňuje vaši náladu, opět se obraťte na svého gynekologa. Nejčastěji se depresivní stavy projevují (či vyústí v předepsání antidepresiv) šest měsíců od chvíle, kdy se antikoncepce nasadí. Na nic tedy nečekejte.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK536949/, (2) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1517/14740338.6.4.371, www.wikipedia.org, www.popsugar.co.uk







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat