Stres může uspíšit nástup menstruace

Váš menstruační kalendář se neslučuje s realitou. Zatímco aplikace monitorující váš menstruační cyklus hlásí, že na kalíšek, tampony nebo vložky je ještě brzy, vy už dávno procházíte svým „červeným obdobím“. Co se to děje?

Mnoho žen ví, že ke zpoždění menstruace dochází vinou těhotenství, nadměrné fyzické zátěže, užívání léků (antibiotika, vysazení hormonální antikoncepce), změnou životního stylu (kupříkladu drastickou dietou, která je postavena na extrémním úbytku kalorií), nastupujícího přechodu, nemocí nebo stresu (1). Právě poslední jmenovaný si ale s nástupem menstruace pohrává i „na druhou stranu“.

Ups, už je to tady?!

Stres menstruaci oddaluje, nicméně může se postarat i o její předčasný příchod. Právě napětí a úzkost způsobují hormonální nerovnováhu v těle. Konkrétně stres se podílí na zvýšené produkci hormonu kortizolu, což ovlivňuje fungování vaječníků a vede k lehčí nebo naopak kratší menstruaci. Čím více stresu zažíváte (vědomě nebo ne), tím více kortizolu vaše tělo produkuje, což vás vystavuje většímu riziku neplánovaného krvácení (2). Jak se ale pozná, že za menstruací, která přišla dřív, nestojí ještě něco jiného?

Ohlédněte se o pár týdnů zpátky

Změny ve vaší denní rutině, kolísání hmotnosti, dietní postupy a některé léky v organismu způsobují změny, jak již bylo uvedeno, jenže někdy je těžké rozeznat, jestli za uspíšením menstruace stojí tohle nebo tamto. Pokud hledáte viníka, zamyslete se, jak probíhaly vaše poslední dny a položte si následující otázky. Jak se cítíte? Máte za sebou nějakou traumatickou událost? Tíží vás problémy v práci? Stále dodržujete zásady zdravého životního stylu (cvičíte, vyváženě se stravujete, máte dostatek kvalitního spánku)? V závislosti na vašich odpovědích může být na vině stres, ať už emocionální nebo fyzický (1).

Kdy zajít k lékaři?

V případě, že vám menstruaci rozhodí jednorázově nebo dočasně, není to důvod k obavám. Při opakování stavu si ale promluvte se svým lékařem, který vyloučí i jiné příčiny, jako jsou polypy nebo infekce. Nikdy nepodceňujte pravidelné kontroly. Na ty docházejte každého půl roku. Právě to je optimální doba na to, aby se případný zdravotní problém zachytil včas.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4413117/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2170522/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat