Nošení bačkor může zadělat na plísňové infekce

Nosíte bačkory naboso? Ano, vám je tak možná příjemně, ale pokud je domácí obuv ze syntetického materiálu, což je běžná praxe, může podpořit rozvoj kožní mykózy. A tu opravdu nechcete!

Znáte to. Přijdete domů z práce a hned za dveřmi vklouznete do bačkor. Vždyť jsou tak měkké pohodlné! Jenže hodina se s hodinou sejde a najednou je večer. Po setmění zjišťujete, že jste v bačkorách strávili velkou část dne. Jak velký to může být problém?

Když to trochu klouže

Bačkory bývají různé. Některé jsou heboučké a doslova plyšové, jiné zase protiskluzové, na klínku či suchý zip. Hřejí ale všechny! Proto do nich mnozí vklouznou na boso, aby toho tepla od nohou zase nebylo až příliš. Je to i váš případ? Pozor na to. V papučích se totiž může skrývat riziko plísňových infekcí. Jejich syntetický materiál, který odvádí vlhkost opravdu jen horko těžko, k rozvoji téhle patálie přímo vybízí (1).

Pohodlí má i svou temnou stránku

Kožní mykóza je infekční onemocnění způsobené houbami. Jejím původcem jsou nejčastěji dermatofyty, ovšem ani takové kvasinky nejsou tak docela bez viny. Vyšší riziko nákazy zpravidla hrozí lidem s oslabenou imunitou i pacientům s diabetem či poruchou krevního oběhu. Jistý si ale nemůže být vůbec nikdo, a to bez ohledu na zdravotní stav! Zmíněným houbám se totiž nejlépe daří ve vlhkém a teplém prostředí, kde mají skvělé podmínky pro život i rozmnožování (1). A teď se přiznejte – kolikrát jste už zaregistrovali, že máte v těch chlupatých bačkorách trochu zpocená a zapařená chodidla? A to je přesně ono.

První rada tedy zní?

Ponožky jsou nutností! V ideálním případě pak bavlněné nebo akrylové, které pomáhají nohy udržet v suchu. V rámci prevence, tedy pokud si bačkory i po pár hodinách odmítáte zout, si zkuste pořídit protiplísňový sprej. Na trhu jsou k mání různé prostředky, některými lze ošetřovat pokožku i boty – jsou tedy multifunkční. Domácí obuv vyžaduje i pravidelné praní (2). Jen tak mimochodem, kdy byla ta vaše v pračce naposledy?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5239695/, (2) www.scielo.br/j/rlae/a/7mSrsr9BCWWNq9TWrpJ8t8n/?lang=pt, www.footwearetc.com, www.stepalivefootandanklecenter.com






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat