Dobrou náladu můžete cítit

V dávných dobách byli nejslavnějšími vědci parfuméři. Vyvinuli pro bohaté rodiny vůně, které vyzařovaly jejich sílu a vliv. A mnoho kostelů dodnes používá pachové signály, jako je kadidlo, aby zachytily své ovečky v místnosti. V zásadě vás tak životem často vede váš nos, aniž byste si to uvědomili.

Dr. Jeanette Haviland-Jones, ředitelka Human Emotions Lab na Rutgers University v New Jersey, pár kilometrů od New Yorku, se specializuje na výzkum interakce mezi vůní a pocitem (1). Svým subjektům pouští hororová videa, a pak je požádá, aby si zapsali malou osobní zkušenost: setkání s přáteli, přípravy na narozeninovou večeři, den v práci, vzpomínku na dovolenou, cokoliv pozitivního. Jen několik řádků stačí k tomu, abychom zjistili, jak video s vůní nebo bez ovlivňuje naši mysl.

Pokud je například do okolí rozprášená směs bergamotu, pačuli a dubového mechu (ve světě vůní se taková kompozice nazývá Chypre, pojmenovaná podle prvního parfému tohoto typu), účastníci zůstávají klidní a píší své milé vzpomínkové příběhy i po "psycho" sekvencích. To ukazuje, jak uklidňující má směs na jejich emoce (1).

Dokonce ani video s hlasitými rozzlobenými, nadávajícími lidmi je nevyruší –⁠ za předpokladu, že se v místnosti vznáší stopa gardénie. Vůně této květiny může očividně proměnit i ty nejpraktičtější lidi v básníky a svět vypadá růžově (1).

Vůně mohou změnit náladu –⁠ pozitivní i negativní

To znamená, že rozhodujícím faktorem není to, co testované subjekty říkají, ale jak to říkají - výběr slov odhaluje, co skutečně cítí. A to je zase ovlivněno vůní v místnosti. Vůně mají přímý vliv na pocity. Svádějí lidi, aby viděli věci jinak. Mohou zesílit pozitivní i negativní nálady, ale mohou je také utlumit (1).

Síla vůně

Vůně se používá různými způsoby –⁠ ženy a muži používají parfémy, aby potěšili sebe i ostatní, manažeři obchodních domů mají podlahy provoněné tak, aby se zákazníci cítili pohodlně, zůstali déle a případně nakoupili více. Jemné směsi odstraňují pach vozů metra a vlakových stanic, uklidňující esence zase mají tlumit násilí u agresivních cestujících. Není tedy divu, že slavní výrobci parfémů neustálé vyvíjejí nové směsi ve snaze dosáhnout tekutiny, díky které budeme pro druhé pohlaví atraktivnější, pro šéfy schopnější a pro sebe úspěšnější (2).

Zdroj: názory autora, (1) https://www.researchgate.net/publication/47348576_Does_exposure_to_ambient_odors_influence_the_emotional_content_of_memories, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5198031/ 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat