Sezona klíšťat začíná

Se stoupajícími teplotami na začátku jara se klíšťata začínají probouzet. Vzhledem k mírné zimě lze opět očekávat jejich zvýšený výskyt.

Skutečná "sezona klíšťat" začíná v březnu a končí až v říjnu. Klíšťata se probouzejí při venkovních teplotách už od 8 stupňů a jsou aktivní zejména ráno a brzy večer. Své oběti poznávají podle tělesného tepla a vůně (1).

Jak se chránit před klíšťaty

Číhají ve vysoké trávě a mohou přenášet nebezpečné patogeny, proto byste se před nimi měli v přírodě měli dobře chránit. Riziko infekce můžete snížit správným oblečením – dlouhým a světlým, kde můžete vidět klíšťata ještě před přisátím. Velmi účinné je také strčit si dlouhé nohavice kalhot do vyšších ponožek. Po delším pobytu v přírodě vždy ihned zkontrolujte místa, kde se drží vlhkost a pot – zadní části kolen, v genitální oblast, v záhybech paží nebo v podpaží. U dětí se klíšťata často zakousnou i do hlavy. Téma klíšťat vyvolává v mnoha strach a znechucení. Více či méně opodstatněné obavy však mnohdy pramení z polovičatých znalostmi (1). Nejvyšší čas na ověření faktů!

Klíšťata padají ze stromů

Klíšťata nepadají ze stromů ani na svého hostitele neskáčou. Místo toho chodí v trávě nebo nízkých větvích a odtud se dostanou na hostitele. V tomto ohledu nabízí první ochranu správné oblečení (2).

Klíšťata se nemusejí vytahovat, spadnou sama

To je pravda jen z poloviny. Když se klíště naplní krví, jeho tělo se zvětší. V určitém okamžiku je objem jejího těla ve skutečnosti tak velký, že prostě spadne. To však může trvat až jedenáct dní – což je spoustu času na to zavést do těla nejrůznější nemoci. Takže to raději neriskujte a odstraňte klíště co nejdříve. Protože čím rychleji to uděláte, tím nižší je riziko přenosu onemocnění (2).

Pokud se hlava zasekne, zvyšuje se riziko infekce

To je dokonce špatně ve dvou ohledech. Za prvé, to, co většinou zůstane, není hlava, ale obvykle bodec s ostny. Za druhé, ten sám o sobě nepředstavuje nebezpečí. Protože k přenosu infekce je potřeba produkce slin klíštěte, čemuž bylo zabráněno jeho vytažením.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5982033/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6163686/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat