Dárek v podobě květin zlepší náladu na celé tři dny

Asi každá žena ráda dostává květiny. I vám něco takového udělá nemalou radost? Má to své jasné vysvětlení. Jakmile přijmete tento dar, ve vašem těle se začnou uvolňovat chemikálie štěstí. A tenhle doping jen tak nevyprchá!

Francouzský spisovatel Honoré de Balzac kdysi řekl, že květiny a knihy jsou pro mnoho lidí právě tak nezbytné jako denní chléb. A vystihl to naprosto přesně! Pravdivost a nadčasovost této myšlenky potvrzují i dnešní odborníci, pro které jsou právě květiny tím nejlepším dárkem na světě (1).

Dávka optimismu, k níž se dá přivonět

Máte den blbec, jste čerstvě po rozchodu, v práci se po vás vozí šéf nebo prostě jen postrádáte dobrou náladu. Ano, takové situace, které psychiku doslova válcují, zná asi každý. Všechno se ale může změnit v okamžiku, kdy obdržíte puget či rovnou celý květináč s něčím barevným a voňavým (1). Chcete přesvědčivé důkazy? Tady jsou.

Experiment, který hovoří za vše

Proč jsou rostliny tak úžasným posilovačem duševního rozpoložení, to vysvětluje zajímavý průzkum americké psycholožky Jeannette Haviland-Jones a jejího manžela, kterým je profesor genetiky Terry McGuire (2). Tahle dvojice působící na vysoké škole v New Jersey (School of Arts and Sciences) provedla pokus, v němž několika dobrovolníkům předala tři různé dárky, a to košík s ovocem, dekorativní vonnou svíčku a květiny. Pak už oba odborníci jen sledovali reakce obdarovaných. A že bylo na co se dívat!

Ne, hrušky s díky odmítám!

Největší úsměv i spokojenost respondentů nevyvolalo ovoce. Kdovíjaké radostné ovace nepřicházely ani se svíčkou. Ovšem jakmile ruce účastníků sevřely květy rozličných tvarů a odstínů, rázem bylo o smích a upřímnou blaženost postaráno. Překvapivá je ale skutečnost, že podle zmíněných odborníků takovéto pocity nevyprchají ani po třech dnech. Květiny jsou jako domácí mazlíčci rostlinného světa. Stejně jako mazlení se štěňaty tlumí stres, podobné emoce navozují i darované rostliny. Když je přijímáte, ve vašem těle se uvolňují chemikálie štěstí (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4419447/, (2) journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/147470490500300109







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat