Strategický postup při odvykání kouření

Skončit s kouřením se snadněji řekne, než udělá. Pokud jste se o to pokoušeli, ale neuspěli, možná by vám mohli pomoci následující metody.

Rakovina plic, respirační onemocnění nebo kardiovaskulární problémy: Existuje mnoho dobrých důvodů, proč přestat kouřit – nikotin a jeho přibližně 4000 škodlivých doprovodných látek jsou zdravotními predátory par excellence (1).

Jak rychle se tělo uzdraví

Kuřáci, kteří přestanou kouřit před dosažením věku 35 let, mají údajně šanci na stejnou délku života jako nekuřáci. Jakmile přestanete kouřit, dostavují se pozitivní účinky už po několika hodinách (2).

Po 20 minutách klesá krevní tlak, naopak teplota rukou a nohou stoupá.

Po 8 hodinách klesne v krvi obsah oxidu uhelnatého v krvi.

Po 24 hodinách se snižuje riziko srdečního záchvatu.

Po 2 týdnech až 3 měsících se zlepší krevní oběh a kapacita plic se zvyšuje až o 30 procent.

Po 9 měsících ustupuje kašel, jste méně dušní a plíce se mohou lépe chránit před infekcemi.

Za rok je riziko ischemické choroby srdeční nyní o polovinu nižší než u kuřáků.

Za 5 až 15 let klesá riziko mrtvice na riziko nekuřáka.

Po 10 letech se riziko úmrtí na rakovinu plic snižuje na polovinu. Riziko rakoviny v ústech, krku, jícnu, močovém měchýři, ledvinách a pankreatu se snižuje také.

Po 15 letech klesá riziko všech závažných onemocnění na úroveň nekuřáka.

Devět strategií, jak přestat kouřit

Nejdůležitější je rozhodnout se v hlavě! To znamená: Opravdu to musíte chtít. Bez ohledu na to, jakou metodu zvolíte, pouze pokud chcete a pevně si za svým rozhodnutím stojíte, váš záměr může být korunován úspěchem (1).

Železná vůle

Polovina kuřáků dokáže přestat kouřit bez pomoci – jen silou vůle. To platí zejména pro příležitostné kuřáky nebo ty, jejichž závislost není tak silná. Druhá polovina má problém udržet prsty od cigarety. Zde jsou závislost a zvyk již příliš velké (1).

Léky

Fyzická závislost vede k abstinenčním příznakům, jako jsou poruchy spánku, nedostatek koncentrace, nervozita, zácpa nebo hlad při odvykání kouření. Doplněk stravy, který nahrazuje nikotin, má úspěšnost až 15 procent. Nejčastější nežádoucí účinky jsou ale nevolnost a bolest hlavy (1).

Akupunktura

Na našich ušních lalůčcích jsou takzvané body závislosti. Jsou různého stupně pro každého jednotlivce. Před akupunkturním sezením byste neměli kouřit několik hodin nebo i déle, aby akupunkturista mohl správně cítit vaše body závislosti. Právě na těchto místech umisťuje jednorázové jehly ze zlata nebo stříbra, které se obvykle odstraňují po 20 minutách. Výsledkem je účinek na centrální nervový systém (1).

Meditace

Mysl se uklidní, znovu se soustředíme na tok myšlenek – což může také zahrnovat potlačení touhy po nikotinu. Meditace vytváří otevřené vědomí u lidí, kteří jsou ochotni se změnit – například dechovými cvičeními (1).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4562427/, (2) www.cancer.org/healthy/stay-away-from-tobacco/benefits-of-quitting-smoking-over-time.html







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat