Vstup do nového dne pravou nohou

Udělat si ráno zatraceně příjemné? To můžete poměrně snadno. Zapomeňte na telefonní kontroly a vynechání snídaně. A jaké dechové cvičení okamžitě zmírní stres?

Představte si, že každé ráno vstáváte s dobrým pocitem a ještě lepší náladou. Sršíte optimismem, cítíte neuvěřitelný vnitřní klid a vůbec vám nevadí, že na vás práci čeká dlouhá řada náročných úkolů. Utopie? Scénář žánru sci-fi? Kdepak. Může to být realita. A odborníci vám poradí, jak si ji osvojit!

Nebuďte on-line

První, co bezprostředně po probuzení učiníte, je kontrola mobilního telefonu? Tak jistě, co kdyby v noci přišel důležitý e-mail. Anebo někdo z vašich virtuálních přátel sdílel zajímavý příspěvek na sociální síti. Vážně to ale nepočká? Odolejte pokušení v podobě smartphonu a dejte svému tělu čas, aby se přizpůsobilo bdělosti. Pořádně se protáhněte a zamyslete se nad tím, jaké tři úžasné věci by vám zlepšily den. Velice přínosná je i nějaká fyzická aktivita či chvilka meditace (1). 

Síla nádechu a výdechu

O výhodách dechových cvičení jste možná už slyšeli. Proč je nezkusit na vlastní plíce? To nejlepší, co ihned po procitnutí můžete udělat, jsou hluboké nádechy a výdechy. Ideální jsou čtyři sekundy dovnitř a šest sekund ven. Tato frekvence dýchání zvyšuje variabilitu srdeční frekvence a významně snižuje hladinu stresu (2). Co dalšího padne na pomyslnou úrodnou půdu?

Nepodceňujte snídani

Snídaně je základ. Ale čeho vlastně? Zní to asi dost nadneseně, ale všeho. Ovlivňuje totiž nejen chod vašeho trávení, ale i hladinu cholesterolu, duševní ostražitost, paměť, koncentraci a v neposlední řadě také imunitu. Dopřejte si snídani obsahující sacharidy s nízkým glykemickým indexem, bílkoviny a zdravé tuky. Skvělým příkladem je třeba ovesná kaše s ořechy, vejce na celozrnném toustu nebo smoothie s ovocem a jogurtem (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5481716/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6534352/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6121474/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat