Oddych pro hlavu

V hlavě bzučí jako v úlu, myšlenky se točí jako na kolotoči a na vnitřní klid můžete zapomenout. Ne zrovna málo lidí si přeje znovu si vyčistit hlavu a být schopno znovu jasně přemýšlet. I když jen na pár hodin večer… Proto pro vás máme metody, jak porazit neklid v hlavě, vyčistit ji a znovu najít vnitřní klid.

Docela často se vystavujeme zbytečnému tlaku. Všechno chceme perfektní – doma, ve vztahu, na dovolené nebo v práci. Ale nikdo nás k tomu nenutí – kromě nás samých. Samozřejmě svědomitost a smysl pro odpovědnost jsou ctnosti, mohou se však stát přítěží, pokud vedou do nekonečné smyčky myšlenek

I hlava potřebuje pravidelnou údržbu

Mozek používáme nepřetržitě. I během spánku zpracováváme a ukládáme informace a dojmy, které jsme získali během ze dne. O to důležitější je, abychom se uvolnili, nechali myšlenky plynout a hlava dělala „jen“ svoji práci. V opačném případě bude mozek přetížený, my nesoustředění, zapomětliví a bude se nám špatně spát.

Typická je neustálá únava, nedostatek energie, podrážděnost a neklid. Zavírat oči před skutečnou příčinou, jíst čokoládu, sledovat filmy nebo hrát hry nás může rozptýlit jen krátkodobě. Abyste skutečně našli svůj vnitřní klid, vypněte – úplně. 

Pokud si chcete vyčistit hlavu a znovu jasně přemýšlet, musíte něco udělat a dostat se z kolotoče myšlenek. Následující metody se již mnohokrát osvědčily.

Zapisujte si

Hned na začátku nejjednodušší bod, jak si vyčistit hlavu: Zapište si, co musíte udělat. Některé věci se mohou zdát banální, protože se dějí každý týden nebo váš život na nich nezávisí – na tom nezáleží. Zapište si každou maličkost. Cokoli, o čem už nemusíte přemýšlet, protože jste to napsali, vám vyčistí hlavu.

Hýbejte se

Někdy se ale může seznam nebezpečně vrstvit a vy cítíte silný tlak. Pak je nejlepší všechno doložit a jít si třeba zaběhat. Je jedno, jaký pohyb zvolíte, záleží jenom na vašich schopnostech a možnostech – během přestávky na oběd se běžte třeba projít. Fyzická námaha během sportu má dvě výhody: Snížíte stres a uvolníte hormony štěstí.

Neoddalujte úkoly

Ani pohyb vás ale nezbaví dalšího důležitého bodu. Abyste si hlavu opravdu vyčistili, musíte úkoly řešit, nejen valit před sebou. Vyzvedněte kabát s čistírny, dokončete prezentaci před víkendem a nezapomeňte koupit lístky do divadla.

Komunikujte a delegujte

Zatímco vy pro stromy nevidíte les, druzí mohou z lepší perspektivy vidět problémy jinak. Nebojte se říct, že máte hodně práce a teď momentálně vše nestíháte – manžel může vyzvednout děti z tréninku a kolega pomoci s prezentací.

Meditujte

Meditace pomáhá soustředit se na tady a teď. Zaujměte pohodlnou pozici vleže, nebo vsedě, zavřete oči a soustřeďte se na své vnitřní já a správný dech.

Vytvořte si rituály

V neposlední řadě byste měli také zjednodušit procesy. Rutina má občas špatnou pověst, protože je často spojována s nudou. Výhodou rituálů a rutiny ale je, že čím častěji provádíte určité činnosti, tím snazší pro vás nakonec jsou.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat