Dejte sbohem jarní únavě

Teploty opět pomalu stoupají, ptáci cvrlikají a objevují se první květy. A s tím přichází i jarní únava. Ale určitě s tím můžete něco udělat –⁠ se správným jídlem a dostatkem pohybu!

Jaro se probouzí a dny se prodlužují, příroda kvete, slunce svítí. Měla by to být pohoda, která nás nabíjí, přesto nám ráno chybí energie do nového dne.

Jak se projevuje jarní únava?

Na jaře se mění teploty, což ovlivňuje cirkulaci a krevní tlak. Hormon štěstí serotonin se pomalu začíná aktivovat. A začínají se objevovat projevy jarní únavy, jako je vyčerpání, bolesti hlavy a klesající výkon. Na druhou stranu pomůže jen hodně spánku, vyvážená strava a cvičení  na čerstvém vzduchu (1).

Nová energie díky vitaminu D

Vitamin D je hormon, který působí na metabolismus vápníku a fosfátů, což je patrné v kostech a zubech. Pokud tělo vitamin D postrádá, pak je možné, že trpí vaše kosti a svaly nebo jste apatická. Vitamin D získá tělo z téměř 90 procent pomocí slunečního světla, jen zbývajících deset procent přijímáme z těla (1).

Více energie díky čerstvým živinám

Kromě vitaminu D jsou součástí vyvážené stravy také vitaminy B, C a E, stejně jako železo, zinek a vápník. Vitaminy skupiny B stimulují metabolismus, vitamin C je důležitý pro imunitní systém, pojivovou tkáň, hormony, enzymy a také ničí volné radikály. Vitamin E zajišťuje zdravou pokožku a vlasy. Často je únava také způsobena skutečností, že tělo dostává příliš málo tekutiny. Doporučuje se pít asi dva až tři litry vody denně, v závislosti na tělesné hmotnosti. Už jedna sklenice vody po probuzení aktivuje krevní oběh. Pokud nemáte rádi pitnou vodu, můžete také jíst čerstvé džusy nebo smoothies (1).

Bylinky proti únavě

Levandule nebo vavřín jsou ideální na unavenou mysl. Bazalka pomáhá lépe se soustředit a rozmarýn zabraňuje únavě po jídle. Semena koriandru zmírňují bolesti hlavy, zabraňují únavě a zlepšují spánek. Medvědí česnek působí na jarní únavu a jako afrodiziakum (2).

Utečte před únavou

Cvičení na čerstvém vzduchu a za denního světla zabraňuje jarní únavě. Nezáleží na tom, zda vsadíte na rychlou chůzi, běh nebo jízdu na kole. Jakýkoli druh pohybu je pro tělo dobrý. Zima a tmavá sezona zanechává na našem těle svou stopu, která je patrná i na našem zdraví. Proto je třeba s jarní únavou něco udělat. Dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, strava bohatá na vitamíny, obohacená o čerstvé bylinky a zároveň dostatečný příjem tekutin jsou nejlepší obranou proti jarní únavě (1).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19035066/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat