Když se z čistoty stává fobie

Bojíte se bakterií a nečistot natolik, že vám to trochu zasahuje do života? Možná máte germofobii. Jakými postupy se tohle léčí?

Chodit v čistém oblečení, mít čisté ruce a pobývat v čisté domácnosti. Je na tom snad něco špatného? Možná nic a možná všechno. Ona se totiž čistotnost může vymknout kontrole. A pak o problémy není nouze.

Pomoc, tamhle číhají choroboplodné zárodky!

Doba je zlá. Všude se mluví a píše o bakteriích, které způsobují celou řadu méně i více závažných nemocí. Proto jsme neustále nabádáni, abychom používali dezinfekční prostředky všeho druhu a rozhodně s nimi nešetřili. Kupujete je ve velkém? Třeba je to jen opatrnost a přirozený pud sebezáchovy. Ovšem může to být i psychická porucha (1).

Je sterilní prostředí dobré prostředí?

Germofobie je odborný název pro patologický strach z bakterií, virů, špíny a infekce. Trpěl jí například americký vynálezce srbského původu Nikola Tesla, u kterého se první známky objevily již v dětství, kdy se setkal s cholerou. Dalším známým germofobem byl americký konstruktér, režisér a producent Howard Hughes, který proslul překonáním světového rekordu v rychlosti letu. Ten zemřel o samotě v potemnělém hotelovém pokoji, který považoval za bezmikrobní zónu (1).

Potíž, která narušuje pohodu

Mnozí z nás mají ke špíně jakýsi odpor, ale pro germofoby se iracionální strach z kontaminace stává nátlakem, který ovládá jejich životy. Germofobie je vysilující. Lidé si neustále myjí ruce, nadměrně uklízejí, vyhýbají se svým přátelům, mnohdy odmítají navštívit lékaře a neúčastní se žádných společenských akcí. Fyziologické důsledky tohoto strachu či dokonce posedlosti zahrnují zvýšenou srdeční frekvenci, pocení, mravenčení v končetinách, mdloby i poruchy trávení (1). Dá se tohle léčit?

Všechno jde, když se chce!

Tato porucha je léčitelná, prvním důležitým krokem je identifikace a přijetí. Zeptejte se přátel, zda si myslí, že se chováte podivně a nerozumně, zjistíte tak, jak moc vám germofobie zasahuje do života. Mezi používané léčebné postupy patří kognitivně behaviorální terapie, meditační techniky a vhodná medikace (1).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15381436/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat