Podivné věci při pocitu žízně

Mozek, co se zmenšuje a zapáchající dech i moč. I tohle jsou důsledky toho, že nepijete tolik vody, kolik byste měli. Jenže jaké množství je optimální? Závisí to na výšce, váze i pohlaví!

Aby tělo mohlo bez problémů fungovat, potřebuje vodu. Všichni to víme, přesto pitný režim mnohdy podceňujeme. Také si s dostatkem tekutin hlavu příliš nelámete a po sklenici sáhnete jen tehdy, když máte žízeň?

Nechoďte problémům naproti

Voda je pro dobré zdraví nezbytná. Každá buňka i tkáň je na ní doslova závislá. Kromě toho, že je klíčovou složkou krve, napomáhá také trávení, usnadňuje vstřebávání živin, zbavuje organismus odpadních látek a reguluje tělesnou teplotu. Organismus ztrácí jeden až tři litry močí, stolicí, pocením i dýcháním, proto je třeba tekutiny neustále doplňovat (1). V jakém ale množství, aby to bylo tak akorát? Odpověď na tuto otázku je trochu složitější.

Váha a počasí jako důležité faktory

To, kolik vody potřebujete, závisí na vaší fyzické aktivitě, hmotnosti, výšce a vlastně i pohlaví. Roli zde hraje i klima a strava. Pokud hledáte průměrný denní cíl, referenční hodnoty se pohybují okolo 2,6 litru pro muže a 2,1 litru pro ženy (1). Co když se takovým hodnotám ani zdaleka nepřiblížíte?

Menší mozek? I to se může stát!

Čím méně vody pijete, tím tmavší a páchnoucí bude vaše moč. Asi tři čtvrtiny mozku tvoří voda. Pokud je tento orgán dehydrovaný, zmenšuje se, jak vyplývá z mnoha výzkumů. Odtáhne se pak od lebky, což vede k bolestem hlavy. Při nízkém přijmu tekutin se dočkáte také nevábného dechu, za což může omezená tvorba slin, jež mají čistící a antibakteriální efekt. Jen tak mimochodem, žízeň vám podle ní může i vysušit a podráždit i oči, protože tělo produkuje méně slz (1).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5957508/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat