Půst regeneruje imunitní systém

Půst pozoruhodným způsobem posiluje obranyschopnost. Nakopne totiž kmenové buňky k výrobě nových bílých krvinek, přičemž zbaví tělo odpadu. A jak souvisí se zpomaleným stárnutím?

Chcete trochu vzpružit svůj imunitní systém, aby byl silnější, odolnější a bojeschopnější? Můžete vsadit třeba na otužování, konzumaci fermentovaných potravin, pravidelný sport, kvalitní spánek a vitaminové doplňky stravy. Anebo se to dá vzít z jiného konce – dejte si půst!

Stav, který organismus snese

Lidé se postí již tisíce let. Někdy to bylo nevyhnutelné z důvodu nedostatku potravin, jindy k tomu docházelo z náboženských důvodů. Pro tělo to tedy není vůbec nic nepřirozeného, naopak je na omezenou stravu dobře vybaveno. I dnes má takové „hladovění“ spoustu zastánců, kteří tvrdí, že podporuje hubnutí, snižuje hladinu cukru v krvi a omezuje pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob. Dokonce prý restartuje i imunitu (2)! Přijde vám to jako hloupost? Vědci mají důkazy.

Záležitost okolo bílých krvinek

Američtí odborníci z univerzity Jižní Kalifornie (University of Southern California) se na základě své studie (1) domnívají, že půst přepne regenerační spínač, který přiměje kmenové buňky k vytvoření zcela nových bílých krvinek, což v podstatě reformuje komplet celou obranyschopnost. Dává to smysl. Kmenové buňky se vlivem hladovění začínají množit, čímž přestaví imunitní systém. Během půstu se organismus také zbavuje všeho, co nějak poškozené a nevýkonné,“ objasňuje celý mechanismus profesor gerontologie a biologických věd Valter Longo, který působí na výše zmíněné univerzitě.

Kdo šetří, má za tři!

Když hladovíte, systém se snaží šetřit energii. V rámci takové úspory recykluje spoustu imunitních buněk a odstartuje výrobu nových. Nečekali jsme, že má tak pozoruhodné účinky. Třídenní půst snižuje množství enzymu PKA (Proteinkináza A), jež je spojován se stárnutím, přičemž omezuje působení některých hormonů, které se dávají do souvislosti se zvýšeným rizikem rakoviny. Kručící žaludek má tedy omlazující efekt (1)! Pokud tuto „kúru“ chcete vyzkoušet, dbejte o dostatečný pitný režim a zvolte raději klidovější režim, mohou vás dohnat pocity únavy a slabosti.

Zdroje: (1) www.cell.com/cell-stem-cell/fulltext/S1934-5909(14)00151-9, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5091071/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat