Úskalí spojená s perimenopauzou

Ještě dřív, než se menstruace zcela vytratí, přichází období zvané perimenopauza. Proč způsobuje změny v měsíčním cyklu a na co si při ní dát velký pozor?

Menopauza? To je nechvalně známý pojem, o kterém slyšel asi každý. Je to přirozený a nevyhnutelný proces, kdy se ztrácí menstruace i plodnost, a naopak se dostavují příznaky, jako jsou návaly horka, podrážděnost, nespavost i vyčerpanost. Menopauza obvykle nastupuje zhruba mezi 45. až 55. rokem věku ženy, jenže to zdaleka ještě neznamená, že by léta před ní byly kdovíjakou procházkou růžovou zahradou (2). Je to spíše horor!

Na co se psychicky připravit?

Perimenopauza je takové přechodné období mezi „normálním stavem“ a výše zmíněnou menopauzou. Trvat může několik měsíců, ale třeba i let. A ne, rozhodně si při ní neoddechnete (1). Naopak! Je třeba mít oči i uši na stopkách a pozorně sledovat řeč těla. Proč?

Kolísající hladiny hormonů během perimenopauzy mohou způsobit celou řadu nepříjemností, a to včetně bušení srdce, citlivosti prsou, výrazně snížené koncentrace a chronické únavy. Kromě těchto projevů běžně dochází i k vaginální suchosti a menstruačním změnám (1). O jakých konkrétních převratech je tu řeč?

Když je krve málo i moc

Při perimenopauze je zcela obvyklé, že se měsíční cykly prodlužují nebo zkracují, zeslabují či zintenzivňují. Je to výsledek omezené funkce vaječníků a prudkých výkyvů estrogenu. Na tento hormon jsou citlivé téměř všechny systémy a orgány v ženském těle (1). Co je ještě normální a kdy už jsou obavy na místě?

Pokud jsou krevní ztráty menší než 80 mililitrů, je všechno v naprostém pořádku. Zbystřete ale při vyšším průtoku a také tehdy, když zaregistrujete časté krevní sraženiny. Právě sraženiny bývají známkou nadměrně silného krvácení, které bohužel vede k anémii i hematologickým problémům (1). Při jakékoli nejistotě tedy raději navštivte lékaře.

Zdroje: ho(1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4834516/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507826/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat