Nezdravé vrtání v nose

Nejen děti, ale i někteří dospělí strkají prst do nosu, aby ho osvobodili od nepříjemného obsahu. No – proti gustu… Ale pozor na nebezpečné šíření bakterií!

Děti to dělají veřejně, dospělí spíše skrytě. Ale bez ohledu na to, kdo a jak, všichni tím ohrožují své zdraví. Vědci nyní prokázali, že vrtáním a šťouráním v nose se některé bakterie šíří rychleji, což může mimo jiné vyvolat pneumonii nebo meningitidu (1).

Jaké nebezpečí číhá při vrtání v nose

Ve skutečnosti se nebezpečné pneumokoky množí kapénkovou infekcí vzduchem, který dýcháme. U dětí v kojeneckém věku a starších osob se slabým imunitním systémem jsou spouštěči nepříjemných onemocnění, jako je akutní zánět středního ucha a pneumonie, nebo dokonce otrava krve (2).

Studie však také ukázala, že i ruce dospělých mohou být potenciálními nositeli těchto bakterií – a tím ohrožují děti a starší osoby.

Výsledky studie

V rámci studie (3) dali vědci 40 zdravým dospělým účastníkům pneumokoky na špičku prstu nebo hřbet ruky. Některé subjekty měly bakterie vdechnout, jiné je vnést do nosní sliznice podobně jako při vrtání. Ke kontaktu s bakteriemi došlo buď hned, kdy byl roztok ještě vlhký, nebo jednu až dvě minuty po aplikaci pneumokoků. Po devíti dnech vědci zjistili, že pneumokoková kolonie se vytvořila u 20 procent účastníků. U subjektů, které bakteriální roztok přivedly do nosu „ručně“, bylo možné detekovat největší množství pneumokoků – celkem 40 procent. Na druhé straně "čichači" byli jen na 30 procentech.

Vlhké klima podporuje přenos

Při opakování tohoto experimentu se suchou bakteriální látkou byla zjištěna výrazně nižší bakteriální kolonizace. 10 procent to bylo u účastníků, kteří se vrtali v nose a jen nula procent pro "čichače". To znamená, že bakterie se přenáší lépe, pokud jsou ve vlhkém prostředí (3). Díky tomu vědci doporučují, aby dospělí dodržovali speciální hygienu rukou, pokud přijdou do styku s dětmi nebo staršími a nemocnými lidmi. Dospělí by také měli věnovat pozornost odpovídající hygieně rukou u dětí a pravidelně čistit hračky a povrchy v jejich prostředí. Tím můžete výrazně snížit riziko bakteriální infekce (4).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16874648/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3685878/, (3) www.erj.ersjournals.com/content/52/4/1800599, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7149789/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat