Stav těla po pár týdnech bez koupele

Někdo se koupe dvakrát denně, zatímco jiný jednou za dva až tři dny. Jak dlouho byste to bez vody vydrželi vy? A co by pokožka řekla na to, kdybyste jí třeba na měsíc odepřeli přístup do sprchy?

Koupání je pro drtivou většinu lidí naprosto neodmyslitelnou součástí každodenní hygienické rutiny. Ale možná to není tak úplně dobře! Tedy alespoň takový názor zaujímá americký lékař z prestižní Harvardovy univerzity Robert H. Shmerling (1).

Všeho moc škodí?

Podle něj je každodenní očista sice příjemná, ale připravuje pokožku o prospěšné bakterie, jejichž úkolem je kromě jiného i ochrana před poškozením. Tento expert upozorňuje i na to, že méně časté sprchování může výrazně snížit spotřebu vody, což do značné míry uleví životnímu prostředí. Ano, z tohoto pohledu je tedy možná lepší do koupelny zavítat v nižších intervalech. Ale! Na stranu druhou by takové (ne)hygienické přestávky zase neměly být příliš dlouhé (1). Čistě hypoteticky – co by se stalo, kdybyste se nekoupali několik týdnů?

Tělesný zápach jenom pro otrlé

Běžně se říká, že když si člověk přestane mýt vlasy, postupem času se nebudou mastit a jejich celkový stav to paradoxně zlepší. Funguje to podobně i se sprchou, tedy tak, že když ji delší dobu nepoužijete, vylepší se vám přirozený tělesný pach i kvalita pleti? Kéž by, ale takový scénář zřejmě patří do žánru science fiction.

I po krátkodobějším nekoupání se na kůži začnou hromadit bakterie, nečistoty a maz, kvůli čemuž vzniká hodně nepříjemný zápach, a to zejména v podpaží a na chodidlech. Sám od sebe rozhodně nezmizí. Nemýt se, to je recept na hotovou katastrofu, neboť všechny nečistoty postupně ucpávají póry a mění celý kožní mikrobiom. To vede k akné, plísňovým infekcím, vyrážkám, ekzémům i výraznému zhoršení stávajících kožních onemocnění (2). Čemu dalšímu byste asi neunikli?

Pomoc, strašně to svědí!

Shluky odumřelých buněk spolu s nečistotami vytvoří na kůži hnědé šupinaté skvrny, které mohou velice svědit. Vznikají i kožní trhliny, jež poskytují mikrobům útulné útočiště, čímž pravděpodobnost infekcí ještě více zvyšují. Tyto praskliny jsou také bolestivé, krvácejí a podporují rozvoj vředů (3). No, není to moc hezká prognóza! Také máte chuť skočit do sprchy raději ihned?

Zdroje: (1) www.health.harvard.edu/blog/showering-daily-is-it-necessary-2019062617193, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3535073/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30115333/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat