Stárnutí se smířlivějším pohledem

Máte se stárnutím emocionální problém? Nejste sami. S ohledem na to, jak se v dnešní době odsuzuje, ho většina lidí nesnáší vůbec dobře. Jak na něm nalézt pozitivní stránky a co vám může být inspirací?

Stárnutí může být náročné. A zdaleka nejde jen o vrásky a šedivé vlasy, před kterými nelze přivřít oči. Člověk se cítí také unavenější a celkově pomalejší, přičemž ztrácí i své zdravotní jistoty. Jako by už tohle všechno nebylo dost těžké, pořádný nápor na psychiku představuje i společenský tlak.

Mládí jako univerzální klíč k mnoha dveřím

Ano, všichni bychom si přáli zůstat stále mladí a vitální. Jenže kouzlo, které by nám toto přání splnilo, bohužel neexistuje. K naší smůle i závěry mnoha studií (1) naznačují, že západní svět je mladistvostí doslova posedlý a sexuální přitažlivost považuje za základní kámen úspěchu, a to u obou pohlaví. Kdo by v takových podmínkách zůstal v klidu? Mládí propagují veškerá média a upřednostňují ho před vším ostatním. Jejich neustálé bombardování způsobuje, že o sobě začínáme pochybovat. Přepadá nás zoufalý pocit, že neplníme společenská očekávání. Jak si to v hlavě trochu „přenastavit“ a dívat se na věc jinýma očima?

Oslavte své dosavadní úspěchy

Zastavte se, udělejte si pohodlí a projděte si svou životní časovou osu. Nezaměřujte se na ztráty, ale spíše to, co se vám dosud podařilo vytvořit. Stárnutí je třeba brát jako privilegium se svými vlastními výhodami. Je o získání moudrosti a vlastního uznán (2).

Zahálka? Nepřípustné!

Pokud to jen trochu jde, buďte aktivní. Právě aktivita je klíčem ke stárnutí s grácií, a to ve vašem mozku, mysli i těle. Hýbejte se pravidelně a druh cvičení přizpůsobujte zvyšujícímu se věku. Někomu bude vyhovovat chůze, jinému zase plavání nebo pilates. Můžete buď stárnout, nebo zemřít (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6075765/,  (2) www.link.springer.com/chapter/10.1057/9781137009340_10?error=cookies_not_supported&code=60b1d6c3-1766-46dd-83f9-e6facd92b4cc&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat