Opalovací krémy pod drobnohledem

Ať už o svou pleť pečujete jen s pomocí jednoduchých přípravků, anebo máte naopak propracovaný systém péče o svou pleť, existuje jeden produkt, který byste neměli nikdy podcenit: opalovací krém. Ovšem, má to háček. Jakmile začnou zpod jarních mraků pokukovat první sluneční paprsky, které vás vyženou do drogerie na nákup opalovacího krému, zjistíte, že výběr toho správného není vůbec jednoduchý.

Na trhu jsou totiž tisíce opalovacích krémů, tak jak si vybrat ten správný?

K čemu vlastně opalovací krém slouží?

Opalovací krém používá aktivní složky k filtrování ultrafialových (UV) paprsků, aby nepoškozovaly vaši pokožku. UV paprsky (ať už pocházejí ze slunce nebo ze solárií), totiž mohou způsobit rakovinu kůže a další známky stárnutí, včetně nevzhledných fleků na kůži či nadměrných vrásek. Opalovací krémy jsou k dostání ve formě gelů, krémů, pěn i sprejů, které nanášíte přímo na pokožku (1).

Proč jej používat?

Benefity používání opalovacího krému jsou nejspíše jasné každému, kdo chodí pravidelně na sluníčko. Vyhnete se zarudlé spálené a zanícené kůži, loupání, flekům a pihám, a především: snížíte riziko rakoviny kůže. Přitom stačí každodenní používání opalovacího krému již od SPF 15 (ideálně však vyšší), abyste dosáhli alespoň základní prevence (2).

Minerální, nebo chemické filtry?

Zkontrolujte účinné látky na štítku opalovacího krému, abyste zjistili, zda váš opalovací krém obsahuje minerální (přírodní) nebo chemické (syntetické) filtry. Opalovací krémy disponující chemickými ochrannými filtry obvykle obsahují oxybenzon, deriváty kafru, triaziny, cinnamáty, benzofenony, salicyláty aj. Ochrání vás před spálením, avšak někdy mohou způsobit nežádoucí alergické reakce. Jsou účinné až po 20 až 30 minutách od nanesení (3).

Přírodní opalovací krémy (někdy nazývané minerální opalovací krémy) obvykle obsahují oxid titaničitý nebo oxid zinečnatý. Na rozdíl od chemických UV filtrů je viditelný na pokožce pouhým okem, a to především díky svému obsahu minerálních látek. Tvoří jakousi clonu či štít, který odráží sluneční paprsky jako zrcadlo.  Na první pohled to nemusí vypadat pěkně, protože tento filtr nechává na kůži po nanesení bílé stopy, ovšem způsobuje minimum alergických reakcí a je šetrný k pokožce, proto je vhodnou volbou i pro děti.  Působí ihned po nanesení (3).

Magické číslo SPF

Opalovací krém má na štítku číslo ochranného slunečního faktoru (SPF). Toto číslo je důležité, ale není to jediné, co byste měli hledat. Vaše pokožka je totiž vystavována dvěma typům UV záření: UVA a UVB. Číslo SPF vám říká, jakou ochranu poskytuje opalovací krém proti UVB paprskům, které jsou hlavní příčinou spálení. Ovšem už vám neřekne, jak velkou ochranu dostáváte před UVA paprsky, které mohou způsobit poškození kůže a rakovinu kůže (4).

Abyste se ujistili, že jste chráněni i před UVA paprsky, vyberte si opalovací krém, který na štítku uvádí „široké spektrum“. Tento termín znamená, že produkt chrání před UVA a UVB paprsky (4).

Až se budete natírat opalovacím krémem, nešetřete na množství. Nedostatečná aplikace by vás mohla ošidit o ochranu, kterou potřebujete. Co se týče čísla SPF, pokud jste venku jen na krátkou dobu, pak bude dostačující SPF 15. Pokud však plánujete několikahodinový pobyt venku, zvolte alespoň SPF 30. V případě extra citlivé pleti SPF 50 (4).

Jak dlouho vydrží opalovací krém?

Aktivní složky v opalovacích krémech potřebují obvykle asi 30 minut, než naběhne jejich plná účinnost, proto na sluníčko ihned po natření nespěchejte. Následně aplikujte znovu cca každé dvě hodiny, a to i tehdy, pokud je na vašem opalovacím krému uvedeno, že je voděodolný. Po plavání a osušení ručníkem jej zkrátka aplikujte znovu (sichr je sichr) (2). 

Samotný opalovací krém nestačí

Opalovací krém by měl být pouhou součástí vaší rutiny, kdykoli jdete ven na přímé slunce. Sluneční paprsky jsou v létě velmi silné, takže neočekávejte, že váš opalovací krém obstará vše za vás. Žádný opalovací krém nedokáže blokovat všechny UV paprsky. Dobrá ochrana před sluncem by tudíž měla zahrnovat také nošení klobouku nebo kšiltovky (prevence proti úžehu a úpalu), slunečních brýlí (prevence proti zánětům očí a vráskám v očním okolí) a vhodný výběr oblečení, které disponuje UV ochranou (2). 

Zdroje: (1) www.health.clevelandclinic.org/how-to-choose-the-best-sunscreen-for-your-skin/, (2) www.my.clevelandclinic.org/health/diseases/15818-skin-cancer, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537164/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25207381/, 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34
192 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:24

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat