Chování během vlny veder

Meteorologové předpovídají, že letošní léto lze očekávat extrémně vysoké teploty i nepříjemné sucho. Jak takové podmínky přežít? Vyhněte se kolapsům, dehydrataci i únavě!

Červenec roku 2021 byl podle vědců nejteplejší měsíc za posledních 142 let (1). Letošní rok si s tím minulým nejspíš v ničem nezadá. Některá místa v Česku v noci z 19. na 20. červen zažila první letošní tropickou noc, kdy teploty neklesly pod 20 stupňů Celsia (2). Už teď vás horko zmáhá? Není divu, stovky lidí vinou sucha a horka omdlévají nebo se potýkají se zdravotními komplikacemi. Nechcete-li k nim patřit, měli byste vědět, co v létě dělat a naopak nedělat. Nejdůležitějším pravidlem je hydratace. Kromě toho je vhodné dodržovat zdravý stravovací vzorec, který vyhovuje aktuálním podmínkám. A která další konkrétní pravidla se osvědčují?

Vhodná prevence a opatření

Když se stěhujete z místa A do místa B, snažte se zůstat ve stínu, k přepravě do práce využívejte podzemky, u sebe mějte letní deštníky v UV ochranou, používejte klobouky, slamáky nebo kšiltovky. Noste lehké oblečení a oděvy, zkuste si obléct tenké a volné oblečení (3).

Vodu pijte v častých intervalech, přednost dejte čerstvým ovocným šťávám, vodě obohacené o citronovou šťávu nebo slabě či středně mineralizovaným vodám určeným pro běžný (každodenní) pitný režim. Do svého jídelníčku zařaďte ovoce, jako je pomeranč či citron, ze zeleniny je vhodná okurka – má vysoký obsah vody (3).

K regulaci teploty a čerstvého vzduchu používejte pokojové rostliny, chladiče a klimatizace. Horko nepouštějte dovnitř do místnosti, ráno po vyvětrání zatemněte, stáhněte rolety, žaluzie a závěsy. V případě, že někdo z vaší rodiny onemocní, měli byste ho přemístit na chladnější místo (3).

Nevhodné a rizikové postupy

Snažte se vyhnout pobytu na přímém slunci, zejména v poledne a v 15.00 hodin. Odpoledne neprovádějte žádné namáhavé cvičení nebo aktivitu, během vlny veder se vyhněte pití kávy, čajů a sycených nápojů, dále pak instantním polévkám, bujónům, smaženým a hotovým jídlům, slaným svačinám a sušenému mléku – odvodňují organismus (3).

Domácí mazlíčky a děti nenechávejte bez dozoru, neuzavírejte je ve vozidlech nebo v uzavřených prostorách, na které praží slunce. V případě, že podobnou situaci vypozorujte někde na parkovišti u supermarketu, obecnou radou je volat policii. A to hlavně ve chvíli, kdy život dítěte nebo zvířete v autě (ještě) není v přímém ohrožení. (Češi by měli volat na naše standardní čísla 150, 155, 158.) Vyhněte se nošení jakéhokoli syntetického, tmavého nebo těsného oblečení, které zpomaluje krevní oběh a reakce na okolní vjemy (3).

Zdroje: (1) www.noaa.gov/news/its-official-july-2021-was-earths-hottest-month-on-record, (2) www.chmi.cz/predpovedi/predpovedi-pocasi/ceska-republika/tydenni-predpoved, (3) názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat