Fungují vaše klouby lépe než meteorologická stanice? Zpozorněte!

Rozpoznat blížící se ochlazení podle bolesti kolen, kyčlí nebo třeba ramen není žádná superschopnost. Naopak. Bolest kloubů při ochlazení se obvykle projevuje u osob trpících některým z onemocnění kloubů, jako jsou třeba revma či artróza.

Za bolest může tlak i subjektivní vnímání

Vliv chladného počasí na bolest kloubů naznačují i některé odborné studie. V důsledku poklesu atmosférického tlaku může totiž dojít k otoku kloubů projevujícímu se výraznější bolestivostí. Chladnější počasí vede navíc ke ztuhlosti kloubů a podepisuje se i na psychice, která hraje zásadní roli. Ve dnech bez sluníčka míváme tendenci vidět věci černě, a tak můžeme být citlivější i na vnímání bolesti. Ze stejného důvodu se hůře dokopáváme k pohybové aktivitě, což u osob trpících onemocněním kloubů jen přispívá ke zhoršení stavu.

 

Zdravé klouby se jako barometr neosvědčí

Potíže spojené s bolestí kloubů při změně počasí se projevují u osob trpících některým kloubním onemocněním a mohou tak být zároveň varovným signálem pro ty, kdo o nemoci ještě nevědí. K typickým (ale zdaleka ne jediným) onemocněním kloubů patří revmatoidní artritida a artróza. Zatímco artrózu způsobuje „opotřebení“ v důsledku postupné ztráty chrupavky, revmatoidní artritida je autoimunitní zánětlivé onemocnění s doposud neobjasněnou příčinou. Obě doprovází kromě bolesti také ztuhlost, otok či deformace kloubů. U revmatu není výjimkou ani únava či horečka.

Pro léčbu je zásadní vhodný pohyb

Revmatoidní artritida ani artróza se nedají zcela vyléčit, léčba se proto soustředí zejména na mírnění příznaků. Využívají se k tomu různé formy léků na bolest (a zánět v případě revmatu), ale stěžejní roli hraje cvičení. Vhodné jsou protahovací cviky, plavání či jízda na kole, které klouby nadměrně nepřetěžují. Kloubům prospívá také udržování tělesné hmotnosti v normě, protože vyšší váha představuje pro klouby větší zátěž. Právě v chladnějším počasí pak pomáhá udržování kloubů v teple – vhodným oblečením, teplou vanou či nahřívacími polštářky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat