Rozproudění krevního oběhu

Máte studené končetiny a cítíte v nich mravenčení? Neklamná známka toho, že váš krevní oběh jede „na půl plynu“. Co všechno se dá udělat pro zlepšení situace?

Krevní cirkulace je jednou z věcí, o kterých pravděpodobně moc nepřemýšlíte. A přitom je pro vaše zdraví, pohodu i život zcela zásadní! Jejím hlavním úkolem je transport kyslíku do celého těla, ovšem aktivně se podílí i na odstraňování odpadních látek (1).

Funguje všechno tak, jak má?

Hromadění plaku, krevní sraženiny a zúžené cévy. To jsou jen některé příčiny, které zhoršují činnost oběhové soustavy. Nejčastěji to lidé pociťují v končetinách, které jsou od srdce nejvzdálenější. Můžete registrovat necitlivost nebo mravenčení. Vaše ruce i nohy mohou být neustále chladné, objevuje se i světle modré zabarvení. Příznakem omezené cirkulace bývá i suchá a šupinatá pokožka, stejně jako příliš pomalé hojení ran (2). Zní vám to povědomě? Návštěva lékaře je rozhodně na místě. A než se k němu dostanete, zkuste oběhový systém zlepšit těmito způsoby.

Kouření je zlo

Kouření je zde hlavním rizikovým faktorem. Chemické látky v cigaretovém kouři mohou způsobit, že se buňky, které vystýlají krevní cévy, zanítí. Je tedy pravděpodobnější, že se u vás pak rozvine ateroskleróza (3). Jaké další změny pomohou?

Když zelenina, tak listová!

Listová zelenina je známá tím, že má vysoký obsah železa a dusičnanů, díky čemuž normalizuje tlak a obnovuje bezproblémový průtok krve. Navyšte tedy její příjem a naopak se pokuste omezit potraviny s nadměrným podílem nasycených a trans-tuků, sodíku a přidaných cukrů. Nezapomeňte ani na ryby (4)!

Trochu mokrá medicína

Dobrou volbou jsou i tučné ryby, jako je losos, tuňák a makrela. Zprostředkovávají omega-3 mastné kyseliny, které si tělo nedokáže vytvořit samo. Tyto kyseliny kromě jiného ředí krev, přičemž mají přímý vliv na její srážlivost a kondici cév. Při podpoře oběhového systému mohou sehrát významnou roli (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279250/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554457/, frontiersin.org/articles/10.3389/fcvm.2021.704106/full?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9732157/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986475/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4663605/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat