Barvení vlasů zvyšuje riziko rakoviny

Barvíte si vlasy? Od daného odstínu se odvíjí i riziko rakoviny. V největším ohrožení jsou příznivci černé, které bývají k onkologickým onemocněním náchylnější až o 50 procent.

Dnes si vlasy barví kdekdo. Zatímco někdo tak chce skrýt šediny a omladit svůj vzhled, jiný jen experimentuje a snaží se nalézt odstín, který mu bude nejvíce slušet. Kéž by se to však obešlo bez následků. Také jste slyšeli o tom, že tenhle kosmetický zásah zvyšuje riziko různých typů rakoviny?

Daň za úpravy vizáže

Je zřejmé, že barvy na vlasy nepředstavují stejnou hrozbu jako třeba kouření. Používá je však tak vysoký počet lidí, že čísla jsou skutečně alarmující. Když hovoříme o těchto prostředcích a onkologických onemocněních, jde spíše o zvýšenou pravděpodobnost než příčinnou souvislost. Podezřelé jsou ale jakékoli barvy, které seženete ve vaší oblíbené drogerii, nebo se využívají v kadeřnictvích,“ vysvětluje odbornice. Hlavním problémem je pochopitelně jejich chemické složení (1).

Názvy, které budí rozruch

Permanentní barvy tvoří asi 80 procent veškerého světového trhu. Zhruba 70 procent z nich obsahuje aromatické aminy. Tím nejběžnějším je pak para-fenylendiamin, který se označuje zkratkou PPD. Objevuje se ale i pod jinými názvy, jako třeba 1,4-diaminobenzen nebo 1,4-fenylendiamin. Jeho běžným derivátem je para-toluendiamin (2). Tmavší odstíny v sobě mají vyšší koncentraci. Přesně tato látka byla v první polovině dvacátého století klasifikována jako toxický jed a kontroverze ji doprovází stále (2). Takže, jak moc je to všechno vážné?

Co procedura, to jiná míra nebezpečí?

Ženy používající černé barvy mají až o 51 procent vyšší riziko rakoviny než ty, které se barví světlejšími odstíny (3). Ano, může v tom určitou roli sehrávat i genetika, ale pravděpodobnější je asi to, že je to kvůli barvám s větším množstvím chemikálií, jako je právě para-fenylendiamin.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5187955/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5929949/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7463170/






Celkem 15 komentářů

jana.sevc@email.cz
19.07.2022
edita caj zeleny je nejlepsi a hodne vitaminy
18.07.2022
Mirek. pro Jarka.
18.07.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat