Déšť jako zprostředkovatel kvalitního spánku

Proč se za deště tak dobře spí? Není to jen o uklidňujícím zvuku dešťových kapek, roli zde sehrává také zvýšená koncentrace záporných vzdušných iontů, pokles tlaku a úroveň kyslíku.

Máte pocit, že když venku prší, spí se vám tak nějak lépe? Není to jen domněnka, ale vědecky ověřený fakt. Proč studené kapky padající z nebes působí jako ukolébavka, která noční odpočinek celkově zkvalitní?

Není iont jako iont

Když si příroda usmyslí, že prostřednictvím deště zavlaží dřeviny a rostliny, začne se dít spousta zajímavých věcí. Mimo jiné dochází i k ionizaci, tedy zvýšené koncentraci vzdušných iontů se záporným nábojem. Právě tyto ionty mají dle názoru některých odborníků (1) na člověka blahodárný vliv, neboť podporují činnost nervového, kardiovaskulárního, imunitního i dýchacího systému (2). Zároveň uklidňují psychiku, což se před usnutím pochopitelně náramně hodí. Jejich působením se prý mysl dostane do jakési částečné hypnózy. A to je první „uspávací faktor“. Zajímá vás i další? Tady je.

Konejšivá písnička, které chcete nastavit uši

Pokud si na internetu naleznete nějaké meditační zvuky a písně, zjistíte, že se v nich šumící déšť objevuje zcela běžně. Pouhá náhoda? Ale vůbec ne. Právě při poslechu této klidové „hudby“ se tělo nevědomky uvolní a sníží se úroveň stresových hormonů, přičemž mozek okamžitě započne produkci alfa vln, které jsou velmi podobné stavu, kdy se nacházíme ve sladké říší snů (1). Roli tu však hraje ještě něco.

Méně kyslíku a více vlhkosti

O tom, že kyslík funguje jako energetický stimulant, díky němuž býváme svěží, jste jistě slyšeli už mnohokrát. V případě průtrže mračen je však ve vzduchu více vodní páry, což má za následek nižší tlak a relativní pokles kyslíku. V takové situaci se cítíme ospalí, malátní a zpomalení. Všudypřítomná potemnělost zase značně nakopne produkci melatoninu, tedy hormonu, jež navozuje spánek (3). A když se to sečte všechno dohromady, odpočívá se nám přímo královsky! Už aby opět pořádně zapršelo, že?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5821317/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213340/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27114048/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat