Souvislost mezi horkým počasí a krvácením z nosu

Léto je skvělé, ale zároveň i záludné. Osoby trpící sennou rýmou to mají docela těžké. A co si myslet o tom, když se vám v horku spouští krev z nosu?

Všímáte si vzestupné tendence. S počtem dnů s extrémními teplotami se snižují vaše zásoby papírových kapesníků. Často je totiž používáte k utírání svého nosu, přičemž netrpíte na úrazy a ani nic jiného. Tak tak je možné, že vás vedra tak válcují? Vysvětlení je jednoduché.

Pokud vyšší venkovní teploty narušují váš komfort, nebojte se, není to známka ničeho vážného. Při vysokých teplotách je vlastně krvácení z nosu docela běžné, přičemž nejčastější příčinou je suchý vzduch (1).

Ono to tak svědí!

Suchý nebo ohřátý vzduch dráždí a vysušuje nosní membránu, což může vést ke svědění a následnému krvácení, pokud si nos častěji dráždíte právě utíráním či škrábáním. Také není tajemstvím, že samotná rýma a senná rýma, na kterou trpí alergii, sliznici nosu dráždí. Po opakovaném smrkání se tak i vy setkáte s kapkami krve na svém kapesníku. (Mezi další příčiny krvácení z nosu pak patří zranění, vysoký krevní tlak a některé léky na ředění krve) (1). Co se s tím dá dělat?

První pomoc

Pokud zaznamenáte krvácení z nosu, měli byste podle lékařů sedět nebo stát vzpřímeně, protože to snižuje krevní tlak v krevních cévách nosu a brání dalšímu krvácení. Tudíž si nelehejte a zároveň svírejte si nos těsně nad nosními dírkami po dobu 10 až 15 minut. Dýchejte ústy nebo si umístěte ledový obklad na horní část nosu. Jakmile krvácení z nosu ustane, snažte se během prvních 24 hodin od této příhody nos nedráždit, nepijte horké nápoje a ani alkohol, nezvedejte těžká břemena a vyhněte se namáhavému cvičení (2).

Kdy navštívit lékaře?

Navštivte praktického lékaře, pokud se krvácení objeví u dítěte mladšího dva roky, ke krvácení dochází pravidelně, máte příznaky anémie, jako je zrychlený srdeční tep (palpitace), dušnost a bledá kůže. Konzultaci si také vyžádejte v případě, že užíváte léky na ředění krve, krvácení trvá déle než 15 minut a je nadměrné. Pozor si dejte i na úrazy, slabost, závratě a potíže s dýcháním (1).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK435997/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1342689/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat