Učení se novým věcem je skvělý trénink mozku

Láká vás samostudium cizích jazyků nebo se chcete dozvědět něco o bylinkách? Jděte do toho! Nové znalosti mohou ochránit váš mozek před degenerativními poruchami!

Pravděpodobně existuje spousta témat, o kterých byste dokázali hovořit celé hodiny. Ale stačí to? Arzenál znalostí byste měli neustále rozšiřovat. Ne snad proto, abyste na posluchače ve svém okolí udělali patřičný dojem, tady jde především o vaše duševní zdraví!

Trochu jiný sport

Všichni víme, jak potřebné je cvičení těla. Jenže i cvičení mysli má svá opodstatnění, bohužel se ale velice často podceňuje. A následky mohou být fatální. Proč je trénink hlavy tolik důležitý? Když se učíte cokoli nového, pomáhá to v budování nových mozkových buněk, přičemž se posiluje i spojení mezi nimi. To zase představuje prevenci kognitivního poklesu, a to nejen ve stáří (1).

Když se chce, jde všechno

Hledání cest k novým znalostem a dovednostem je skvělý způsob, jak si zlepšit koncentraci, paměť i schopnost řešení problémů. Nechceme, aby náš mozek zlenivěl, protože líný mozek mívá potíže  s vybavováním si slov i myšlenek (2). Jak ho snadno pocvičit? Jděte na to od lesa!

Něco jako škola hrou

Udělejte z toho zábavu. Zajímejte se o věci, které vás naplňují a které vám jsou blízké. Výběr nezajímavého tématu povede k tomu, že brzy ztratíte motivaci. Zamyslete se nad tím, jaký styl učení je pro vás nejpříjemnější. Někteří lidé rádi čtou, zatímco jiní spíše poslouchají. Vyzkoušejte několik metod, na tu zvolenou a vítěznou si pak vyhraďte několik minut denně. A že u toho nutně musíte sedět přikovaní k židli? Co vás nemá! Při řízení auta poslouchejte podcasty, při lehkém fyzickém cvičení se zase učte cizí jazyky, neboť sport zvyšuje schopnost uchovávat informace (3). Ať už budete běhat nebo sedět v posteli, vždycky se lze dozvědět něco nového.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2896818/ , (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK234153/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5930973/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat