Chlamydie málokdy zmizí samy

Chlamydie jsou jednou z nejčastějších sexuálně přenosných infekcí, o kterých koluje mnoho mýtů. Mohou zmizet úplně samy, tedy bez léčby? Pravda odhalena!

Většina lidí s chlamydiemi nezaznamenává žádné příznaky, a tudíž neví, že se něco děje. Infekce tohoto typu se ale o slovo může hlásit prostřednictvím bolesti při močení, neobvyklým výtokem z pochvy, penisu nebo hýždí. U žen se obvykle dostavují bolesti břicha, krvácení po sexu a krvácení mezi menstruacemi. U mužů je častý otok varlat (1).

Jak se chlamydie přenášejí?

O chlamydiích se toho hodně napovídá. Oblíbeným nesmyslem je, že se přenášejí ze záchodového prkénka. Takhle to ale nefunguje. I když sdílíte toaletu s někým, kdo chlamydie má, nemůžete se nakazit. A stejně to platí i u ručníků. Chlamydie se nejčastěji šíří nechráněným sexem a erotickými pomůckami, přičemž platí, že některé nemoci a infekce mohou odeznít samy, takže není divu, že se lidé ptají, zda to platí právě i u chlamydií (1).

Pravda je, že někdy to tak skutečně je. Asi ve 20 % případů, u nichž se neobjevují žádné příznaky, mohou chlamydie spontánně vymizet  bez léčby, jenže nelze na to spoléhat. Vždy je důležité nechat se otestovat a infekci podchytit včas. Pokud se chlamydie neléčí, způsobují řadu závažných komplikací. U žen se infekce může rozšířit do dělohy a vejcovodů, zatímco u mužů do prostaty. Chlamydie také stojí za reaktivní artritidou, která postihuje klouby a oči (2).

Babské rady

V každém případě k domácím léčebným prostředkům, které údajně na chlamydie zabírají, patří česnek a kurkuma (3). Tyto metody ovšem nejsou ověřené. Jediným osvědčeným lékem jsou antibiotika, jež infekci vyléčí většinou za týden či dva (2). Co se týče prevence, tak bez ohledu na to, jaký druh sexu máte, je moudré používat ochranu (prezervativ).

Zajišťuje jedna infekce imunitu?

V případě, že máte nechráněný vaginální, orální nebo anální sex, s chlamydiemi si zahráváte. A pozor, jakmile je jednou proděláte, určitě vůči nim nejste imunní. Opakované chlamydiové infekce naopak bývají velmi časté, přičemž těhotným ženám a jejich nenarozeným dětem mohou způsobit mnoho komplikací, včetně předčasného porodu. Při pochybnostech a podezření ohledně svého zdravotního stavu vždy kontaktujte svého lékaře. Vyšetření na chlamydie se provádí testem moči nebo výtěrem. Po dobu léčby se nedoporučuje pohlavní styk (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537286/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK379708/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5192522/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat