Toxické pracovní prostředí má negativní vliv na zdraví

Máte nervy nadranc už při prvním zazvonění budíku? Co když je vaše práce toxická? Tohle si zdraví  může nehezky odnést!

Bez ohledu na to, zda se jedná o životního partnera, přítele nebo člena rodiny, bývají příznaky toxického vztahu vždycky stejné. V praxi to vypadá tak, že na vaše myšlenky, názory ani přání se nebere žádný zřetel. Obvykle to také býváte pouze a jedině vy, kdo je pro zachování klidu ochoten dělat kompromisy. Ten pocit, že neustále chodíte po tenkém ledě a nikdy se nezavděčíte, je skutečně frustrující (1). Že tohle sedí na popis vašeho běžného pracovního dne? Pak v toxickém vztahu skutečně jste – se svým zaměstnáním!

Pondělí? Nesnáším!

Je alarmující, že dle závěrů jistého sociálního průzkumu (2) si na „toxickou práci“ stěžuje až 41 procent lidí. Celých 29 procent jedinců kvůli častým konfliktům a negativní energii na pracovišti zaměstnání raději opustilo. A psychologové se tomu vůbec nediví, neboť podle nich může takto nepříznivé prostředí útočit na psychické zdraví a podpořit rozvoj civilizačních chorob. Pokud se i vy při plnění svých profesních povinností necítíte dobře, možná začínáte zvažovat výpověď. Ano, rozhodnutí to není snadné, protože stejně jako při kterémkoli jiném rozchodu vás může tížit smutek. Jak se z toxické práce vlastně odchází (3)?

První fáze? Gratulace

Je naprosto normální, že vás sužuje lítost. Koneckonců, do stejné kanceláře jste docházeli celá léta. A do svého nasazení investovali spoustu energie, času a možná i peněz. Jenže zdraví je přednější. Tak si pogratulujte, že jste v sobě nalezli odvahu udělat tak důležitý krok! A věnujte se činnostem, které vám udělají radost a trochu zmírní žal. Je to nezbytné! Co dál?

Váš život, vaše volba

Máte tendence nějak zdůvodňovat svoje rozhodnutí? Proč? Nikomu nic nedlužíte, není třeba se komukoli zpovídat z toho, proč toxické prostředí opouštíte. Za svůj život zodpovídáte jen vy sami, tak si nelamte hlavu s tím, jak výpověď před kolegy i šéfem obhájíte. Dá se předpokládat, že některým spolupracovníkům ukončení vašeho pracovního poměru udělá radost, což vám klidně dají najevo, ale snažte se nebrat si to osobně. A výčitky? Ty hoďte za hlavu!

Není to vaše chyba

Konec sebebičování! Nemáte kontrolu nad svým nadřízeným ani sídlem firmy, proto rozhodně nenesete odpovědnost za všudypřítomné problémy. Jen si vzpomeňte, kolikrát jste chtěli pomoct a navrhli nějaké řešení situace. A kolikrát nebylo vyslyšeno ani respektováno. Nutkavá touha odejít nemá nic společného s vašimi dovednostmi, tudíž se zbavte pocitu viny.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5982074/, (2) www.prnewswire.com/news-releases/emtrain-workplace-culture-report-2020-reveals-key-causes-of-toxic-workplace-culture-little-progress-has-been-made-despite-metoo-movement-301020369.html, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7423346/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat