Vypadávání vlasů po porodu má své vysvětlení

V těhotenství bývají vlasy jako z reklamy, po porodu připomínají spíše hromádku řídnoucího neštěstí. Kdo nebo co za to může? Hormon estrogen! Ale nebojte se, všechno se srovná a napraví!

Být v radostném očekávání je úžasná a požehnaná věc. Má to ale i svou stinnou stránku. Těhotenské hormony mohou nastávající mamince změnit nejen nálady, ale i vzhled. Někdy jen trochu, jindy dost výrazně.

Co se mi to děje na hlavě?

Nejprve všechno vypadá růžově. Bříško se pomalu zvětšuje a vlasy jsou najednou tak silné, zdravé a husté, až to bere dech. Kdejaká žena přesně o tomhle celý život snila! Jenže nic netrvá věčně a ze zářivé koruny krásy se po porodu stává unavené a vypadávající nadělení. Toto poporodní vypadávání je až překvapivě běžné. Způsobeno bývá posunem hladiny estrogenu, nemluvě o stresové expozici, kterou tělo při rození miminka prochází (1). Estrogen je tedy hlavním viníkem. A vliv má obrovský.

Síla jedné sloučeniny

Vlasový cyklus má čtyři fáze, a to anagenní, katagenní, telogenní a exogenní, z nichž ta první je obdobím růstu, při poslední zase dochází k vylučování. Estrogen, jehož hladina se v gravidním stavu zvyšuje, první růstovou fázi prodlužuje (2). Jakmile se jeho úroveň začne po porodu vracet do normálu, vlasy, které byly uvízlé v růstové fázi, se najednou rychle posouvají do exogenní fáze, tudíž nadměrně vypadávají. Vypadá to, že se s tím nedá nic dělat. Ale zdání klame.

Strava jako alfa i omega dokonalého účesu

Vaše vlasy mohou být i v těchto náročných časech krásné. Po rychlejší růst nových vlasů i jejich celkovou regeneraci se zaměřte na příjem bílkovin, železa, biotinu, vápníku a vitaminu D. Příjemným způsobem, jak snížit stres a stimulovat vlasové folikuly, je také uklidňující masáž hlavy (3). Pomáhají i speciální vlasová revitalizující tonika. Zkuste se po něčem takovém porozhlédnout v lékárně či v drogerii.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3884776/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513312/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8808739/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat