Novou hrozbou pro duševní zdraví je eko úzkost

Znepokojuje vás budoucnost životního prostředí? Možná máte „diagnózu“ zvanou eko úzkost. Jak přesně se projevuje? A měli byste navštívit lékaře?

Pokud jde o životní prostředí, situace není nijak růžová. Jeho budoucnost se vidí spíše v černých barvách! Planetu sužují nejen všudypřítomné plasty, ale i globální oteplení a průmyslová výroba. K tomu všemu se kácejí lesy a znečišťují oceány. Zvířata přicházejí o svá přirozená teritoria a vymírají po stovkách (1). Někoho tohle nechává úplně v klidu, zatímco jiný při zmínce o tajících ledovcích ztrácí optimismus i chuť k jídlu. Jak jste na tom vy?

Nová doba, nové choroby

Když se dějí věci, které jsou mimo naši kontrolu, je naprosto normální, že pociťujeme celou řadu emocí. Mohou zahrnovat obavy, žal, frustraci, zmatek, rozhořčení, strach i paniku. Právě tyto pocity nyní registruje stále více lidí, když jde o zkázu životního prostředí. Psychologové pro ně mají svůj pracovní název – eko úzkost. Ačkoli se o tomto termínu v odborných příručkách a učebnicích nedočtete, tedy alespoň prozatím, pacientů s touto „diagnózou“ prý rapidně přibývá. A to je předzvěst globální katastrofy (2).

Nemohu spát a třesou se mi ruce!

Příznaky této ekologické úzkosti mohou zahrnovat obsedantní myšlení, panické záchvaty, nespavost, nechutenství i vztek. Tato duševní svízel se ale klidně může projevovat i v podobě rozhozeného trávení, třesu rukou a chronických bolestí hlavy. Je to vlastně logické, neboť tíživé obavy mozek doslova zahltí, přičemž překáží i při vykonávání běžných denních úkonů (2). A že se to týká jenom dospělých? Vůbec ne. Dle závěrů jisté nedávné studie (3) má z klimatických změn a jejich následků strach i vysoké procento dospívajících. Jde se tomu nějak bránit? Zřejmě ne, protože o nepříznivé přírodní situaci nás dnes a denně informují média i sociální sítě. Psychologové doporučují tuto informovanost alespoň omezit a zdrojům se zkusit trochu vyhýbat. Podle nich pomáhají i meditační techniky a samozřejmě také psychologické poradenství.

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/topics/earth-and-planetary-sciences/environmental-pollution, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9105994/, (3) www.secure.jbs.elsevierhealth.com/action/cookieAbsent?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat