Při bolestech a nemoci přijímejte kvercetin

A zase tak otravná bolest! Než sáhnete po uklidňujících lécích, až už vás trápí cokoli, snězte něco s obsahem kvercetinu. Proč uděláte mnohem lépe?

Oblíbená růžová pilulka proti bolesti z lékárny sice uleví od nepohodlí, ale na druhou stranu zvyšuje riziko mrtvice a infarktu (1). Naproti tomu kvercetin (2), rostlinný flavonol ze skupiny flavonoidů polyfenolů, který se nachází v mnoha potravinách, je při použití bezpečný. Kvercetin pomáhá snížit zánět, eliminuje bolest, tlumí uvolnění histaminu, chrání před kardiovaskulárními chorobami, snižuje krevní tlak, posiluje imunitní systém, pomáhá normalizovat krevní oběh a udržuje čisté a průchodné cévy. Kde konkrétně ho hledat (3)?

Syrové listy libečku

Listy libečku jsou běžnou kulinářskou bylinkou používanou v několika stylech evropské kuchyně. Bývají skvělým doplňkem salátů. Chutnají velmi podobně jako celer a jsou široce dostupné.

Šťáva z černého bezu

Bezová šťáva je velmi bohatá na antioxidanty, minerály, vitaminy a kvercetin. Mezi běžné problémy, které dokáže zkrotit, patří žaludeční potíže, příznaky nachlazení a chřipky.

Listy ředkvičky

Obvykle nás nenapadne jíst listy ředkvičky, ale to neznamená, že se jedná o špatný krok. Naopak. Uvedené listy mají pepřovou chuť, která může být docela intenzivní, ale když se smíchají s jinou zeleninou, syrové nebo vařené, zvládne je sníst každý. Nejlepší ze všeho je, že jsou velmi výživné a mají vysokou koncentraci kvercetinu.

Kopr

Kopr je hlavní kulinářská bylina, jež se dobře hodí k mořským plodům a zeleninovým pokrmům. Rozumí si zejména s okurkami a taktéž patří k zásobárnám kvercetinu. Co si z něj připravíte?

Koriandr

Voňavý koriandr ničí škodlivé bakterie ve střevech a pročišťuje tak organismus. Tedy nejen to. Tato nádherná bylina je nabitá kvercetinem a podle všeho může pomoci odstranit kovy z těla.

Fenykl

Fenykl, který vypadá podobně jako kopr, ale má blíže k mrkvi, má spoustu protizánětlivých, antimikrobiálních a antioxidačních sloučenin. Proto ho nezapomeňte zařadit do svého jídelníčku, organismus to nesmírně ocení!

Červená cibule

Červená cibule je nejoblíbenější cibulí na planetě, a to díky své jemně sladké chuti a všestrannosti. Kvercetinu je v ní tak jenom ale pozor, tepelnou úpravou se ztrácí přibližně polovina obsahu.

Čekanka

Čekanka má jasně červené listy s bílými žilkami a pikantní, hořkou chuť, která se při grilování nebo opečení zjemňuje. Čekanka s vysokým obsahem kvercetinu je také bohatá na měď a vitaminy C a K.

Zdroje: (1) www.health.harvard.edu/blog/fda-strengthens-warning-that-nsaids-increase-heart-attack-and-stroke-risk-201507138138, (2) www.en.wikipedia.org/wiki/Quercetin, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808895/

 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat