Krok za krokem ke vzniku křečových žil

Oteklé, pokroucené a vypouklé žíly nejsou jedinou známkou toho, že trpíte na „křečáky“. Mezi další příznaky křečových žil patří svalové křeče v nohou (zvláště v noci), otoky kotníků či svědění, zejména na bérci a kotnících. Že vám nic takového nehrozí? Nebuďte si jistí!

Žíly jsou součástí oběhového systému těla. Mají jednocestné chlopně, které udržují krev proudící směrem k srdci. Pokud jsou chlopně poškozené nebo oslabené, krev se vrací do zpětného toku směrem k srdci a shromažďuje se v žilách, což způsobuje jejich otoky. Žíly, jež jsou zvětšené a oteklé natolik, že bývají okem viditelné, nazýváme křečovými žilami. Existuje i verze křečových žil známých jako pavoučí žíly, což jsou rozšířené kapiláry blízko povrchu kůže (1, 2). (Vypadají jako pavučiny nebo stromové větve.) Zde jsou některé faktory, které zvyšují riziko vzniku křečových žil, o nichž byste měli vědět (3).

Rodinná anamnéza

Pokud lidé ve vaší rodině mají křečové žíly, je pravděpodobnější, že se s nimi setkáte taky. Genetická predispozice je totiž jednou z příčin vypouklých a oteklých žil (3).

Postupující věk

Čím jste starší, tím víc máte k oteklým a bolestivým „křečákům“ blíž. Vysvětlení je jednoduché. Chlopně v žilách časem slábnou a jsou náchylnější k selhání (3).

Pohlaví

Vznik křečových žil je častější u žen než u mužů. Nahrává jim těhotenství, užívání hormonální antikoncepce nebo terapie během perimenopauzy a po menopauze (3).

Nadváha

Nadváha nikdy nevěstí nic dobrého. Vyvíjí větší tlak na žíly na nohou. Navíc lidé s nadváhou nebo obezitou jsou ve srovnání s těmi, kdo mají zdravou hmotnost, vystaveni zvýšenému riziku mnoha závažných onemocnění, včetně vysokého krevního tlaku, diabetu 2. typu, mozkové příhody, ischemické choroby srdeční nebo onemocnění žaludku (3).

Špatné denní návyky

Příliš dlouhé sezení nebo stání v jedné poloze může zvýšit riziko vzniku křečových žil. Pokud zjistíte, že jste ve stejné pozici čtyři nebo více hodin, zkuste se pohnout, popřípadě se protáhnout, krátce si zacvičit a podobně. Sluší se uvést, že také sezení s překříženýma nohama nebo těsné oblečení vznik křečových žil podporuje (3).

Možnosti léčby

Obecně platí, že křečové žíly nepředstavují zdravotní riziko, nicméně pro mnoho lidí jsou symbolem omezujícího a bolestivého stavu. Existuje několik věcí, které můžete vyzkoušet například několikrát denně zvednout nohy nad úroveň srdce. Osvědčují se i kompresní punčochy, které žíly jemně stlačují a brání tak hromadění krve. V neposlední řadě na seznam možností patří laserové ošetření (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470194/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563218/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534256/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat