Sociální média ovlivňují mozek neočekávaným způsobem

Zadlužit se kvůli sociálním sítím? Děje se to zcela běžně. Jejich vlivem můžete trpět i nízkým sebevědomím, a dokonce cítit hlad, i když ho vůbec nemáte!

Ať už vestoje, vleže nebo vsedě, pravděpodobně i vy často bezmyšlenkovitě procházíte kanály na sociálních sítích. Může se to jevit jako zcela neškodný zvyk, zvláště v případě, že máte pár minut volného času. Zdání ale klame, protože tyto mediální služby s vámi mohou pěkně zamávat. Co způsobují a k čemu vás nutí?

Pozor na tendence k utrácení

Až příště zase budete sledovat virtuální dění na Facebooku, Instagramu nebo Twitteru, bankovní kartu zamkněte alespoň na dva západy. V rámci dva roky starého výzkumu (1) se 49 procent respondentů přiznalo k tomu, že kvůli sociálním médiím přehnaně utrácí, a to zejména za zážitky. Jinými slovy – když jel Pepa na víkend do Švýcarska a sdílel na internetu ty hezké fotky, já tam musím zavítat také! Že se s nadměrným používáním těchto mediálních služeb podstatně zvyšuje riziko zadluženosti, to potvrdila i studie (2) zveřejněná v magazínu The Journal of Consumer Research. Čeho dalšího se můžete dočkat?

Přejídání a nadváha? To se děje!

Někdo se rád pochlubí snímky z luxusní restaurace, zatímco jiný na sociálních sítích publikuje své vlastní recepty. A co se stane, když na svém profilu uvidíte všechny ty prezentované dobroty a laskominy? Podle průzkumu (3) z roku 2015, o němž informuje časopis Brain and Cognition, ve vašem mozku dojde k fyziologickým změnám, které způsobí pocity hladu, a to i v případě, že ho vůbec nemáte. To může podle odborníků podpořit nadváhu a s ní spojené zdravotní komplikace.

Sebevědomí v ohrožení

Tak trochu závidíte svým on-line přátelům? Možná se vám líbí jejich bydlení, auto, šatník, vzhled nebo celý život. A čím častěji vidíte jejich příspěvky, tím hůř se cítíte. Že to není možné? Právě naopak, je to normálnější než si vůbec myslíte. Tedy alespoň podle poznatků další studie (4). Obzvláště ženy prý ztrácejí sebevědomí, píše se v tiskové zprávě.

Zdroje: (1) www.aboutschwab.com/modernwealth2019?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) www.academic.oup.com/jcr/article/40/1/90/1792313?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (3) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278262615300178?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (4) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S174014451730517X?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc#







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat