Fakta o intimní péči

Při každodenní péči o intimní oblast je třeba vzít v úvahu několik důležitých bodů. Prozradíme vám, co je pro optimální intimní péči důležité.

Je to trochu podpásovka, ale nemyslíme to zle. O intimní oblast je potřeba pečovat stejně jako o zbytek našeho těla. Existují na to nejrůznější tipy a triky. 

Pravidelná očista vodou 

Pochva je malý samočisticí zázrak a čistí se vlastně sama. Odtud pochází často se vyskytující bílý výtok. Pouze vnější a vnitřní pysky vulvy byste měly umývat vodou jednou denně. Pokud v létě hodně sportujete nebo se hodně potíte, tak i dvakrát. Ale nepřehánějte to. 

Vyhněte se mýdlům 

Naše poševní flóra má určitou hodnotu ph. Obvykle je v mírně kyselém rozmezí mezi 3,8 a 4,4. Běžná mýdla nebo sprchové gely mají ph nad 5 a mohou zvýšit ph vaginy. Hodnota ph ve vagíně by však měla zůstat v přirozeném rozmezí ph, aby bylo zajištěno optimální prostředí pro přirozenou vaginální flóru. Doporučuje se tedy opatrnost. Pokud však chcete svoji vulvu umývat trochu více, určitě zvolte šetrný přípravek. To může pomoci zabránit podráždění kůže a infekcím genitální oblasti.

Používejte toaletní papír správně

Ano, existuje správná technika. Abyste zabránili migraci škodlivých bakterií z řitního otvoru do pochvy, měli byste se vždy otřít zepředu dozadu. Fekální zárodky často zůstanou na hrázi a potom migrují do vulvy a pochvy. 

Žádné tupé břity při holení 

Nezáleží na tom, zda jste dole hladká, lehce chlupatá nebo hodně ochlupená, pokud se holíte, měli byste si rozhodně dát pozor na stav holicího strojku. Tupé a rezavé čepele mohou způsobit zranění a podpořit infekci. Gel na holení, pěna nebo výživný intimní krém chrání a zklidňují svědivou, podrážděnou a suchou pokožku v intimní oblasti.

Vaginální infekce je častější, než si myslíte 

Za infekci se vůbec nemusíte stydět. 70 až 75 procent žen alespoň jednou za život tento nepříjemný pocit zažije. Příznaky zahrnují zarudlou vulvu, bolestivé močení nebo pohlavní styk a bílo-žlutý drobivý výtok bez zápachu. Seznam příčin je dlouhý – užívání antibiotik, hormonální výkyvy, psychický stres, nesprávná osobní hygiena a příliš těsné oblečení. Vaginální infekci lze kontrolovat pomocí volně prodejných přípravků. Pokud však příznaky přetrvávají, určitě byste měli navštívit gynekologa.

Ne každé svědění je vaginální infekce

Kromě plísňové infekce existuje také bakteriální nerovnováha v pochvě, známá jako bakteriální vaginóza. Známky toho jsou tekutý nebo krémový výtok, který páchne rybinou. Existují také příznaky, jako je svědění, pálení a zarudnutí. Pokud příznaky přetrvávají déle než pět dní po samoléčbě, je třeba se objednat ke gynekologovi. K léčbě se pak často používají antibiotika, která hubí škodlivé bakterie, ale i dobré bakterie poševní flóry. To zase může způsobit plísňovou infekci. 

Správné spodní prádlo 

Bohužel, zatímco obří bavlněné kalhotky nejsou zrovna sexy, syntetické látky podporují pocení a špatně absorbují vlhkost. Polyesterové kalhotky proto mohou podporovat infekce v oblasti genitálií, zvláště pokud jste stejně náchylní k plísňovým infekcím. Navíc spodní prádlo ze syntetických vláken lze často prát pouze na 40 stupňů. Bavlněné spodní prádlo je prodyšnější a lze jej prát při vyšších teplotách.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7789027/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat