Digitální půst s absencí modrého světla

Stále více lidí kromě klasického půstu zkouší i pravidelný digitální detox. Jak to vypadá a co dělat, aby to fungovalo?  

Každý den jsme přilepení k obrazovkám všeho druhu. Nezáleží na tom, jestli už popáté kontrolujeme Instagram nebo jen něco googlujeme na tabletu – jsme téměř vždy k dispozici, vždy online. A to i přesto, že víme, jak nezdravé je příliš mnoho času stráveného u modrého světla (1).

Co znamená digitální detox?

Digital Detox (2) pochází z angličtiny a neznamená nic jiného než digitální půst nebo digitální detoxikaci. Detoxikace je o očistě těla od toxinů. Termín se obvykle používá v souvislosti s nezdravou výživou nebo škodlivými vlivy prostředí. Tak se s Digital Detox vědomě vyhýbáte používání digitálních zařízení – ať už částečně nebo úplně. 

Proč stojí za to se na chvíli vzdát mobilního telefonu?

V době neustálé dostupnosti očekáváme rychlou odpověď na zprávu nebo chceme více lajků na Instagramu. To může zajít dokonce tak daleko, že se digitální stres změní v digitální vyhoření – a to může způsobit vážné poškození našeho zdraví. Digitální stres (3), který může vzniknout z neustálé dostupnosti a nadměrné spotřeby digitálních zařízení, lze snížit vědomou detoxikací. Odpočinout si od neustálého zvonění našich mobilních telefonů může být zpočátku obtížné. 

Digitální detox (2) není o izolaci od okolního světa, ale spíše o vědomější konzumaci. Pomocí vědomě využívaného digitálního detoxu můžeme vlastní mediální konzum reflektovat a dokonce ho dlouhodobě smysluplně měnit. Znamená nejen odpočinek pro baterie našich mobilních telefonů, ale také vědomý odpočinek pro naše oči a mysl. Chráníme tak nejen svá těla, ale také dáme odpočinout své mysli, můžeme pracovat koncentrovaněji a soustředěněji.

Jak mohu digitálně detoxikovat?

Pro digitální detox platí to, co pro ostatní programy – nejprve si udělejte přehled o svém aktuálním stavu. Protože jen tak můžete změnit své chování při používání, pochopit a začít přímo v konkrétních bodech (2). 

Nastavte si limity

Sami si určete, kolik času za den/týden chcete s kterým zařízením strávit. U digitálního detoxu není kladen důraz pouze na to, abyste se bez něj obešli, důležité je realistické posouzení (2). 

Odložte svůj mobilní telefon z dohledu

Sejde z očí, sejde z mysli – to platí i pro digitální detox. Pokud je váš smartphone neustále ve vašem zorném poli, i když jste se bez něj opravdu chtěli obejít, pokušení znovu po něm sáhnout je velké. Na druhou stranu, pokud je v šuplíku nebo jiné místnosti, nebudete se tím rozptylovat. A až se příště setkáte s přáteli, také si všimnete, že společný čas si můžete užít mnohem více, pokud vás neustále nerozptyluje mobilní telefon (2). 

Postupná změna návyků

Radikální přerušení vašich předchozích návyků se vám pravděpodobně nepovede. I u digitálního detoxu má větší smysl postupovat po malých krocích. Můžete si například nastavit časový úsek dvakrát denně, ve kterém můžete používat sociální média. Tuto dobu pak můžete postupně snižovat – až ji možná nebudete potřebovat vůbec (2).

Místa bez telefonu

Pokud jsou pro vás pevné časy příliš nepružné, můžete za digitální detoxikační zóny prohlásit určitá místa. Digitální zařízení se tam prostě už nepoužívají. Může to být například ve vaší ložnici nebo jídelně nebo při jízdě metrem (2).

Týmová práce

Je snadné lhát sami sobě. Pokud svůj digitální detox začnete ještě s někým jiným nebo o něm řeknete spoustě lidí, nebude zase tak snadné se vzdát (2).

Vypněte oznámení

Počet oznámení často koreluje s tím, kolikrát se podíváte na svůj telefon. Když vypnete zbytečná upozornění (nebo úplně smažete aplikace), bude méně digitálních rušivých vlivů (2). 

Objevte alternativy

Pro mnohé z nás je chytrý telefon zachráncem v každé situaci: funguje jako navigační systém, budík, připomínka nebo rádio. Často se bez něj však obejdete – může vás vzbudit analogový budík, na zrcadlo si nalepte malé samolepky jako připomínku nebo si přečtěte dobrou knihu, pokud se nudíte. Poskytnutí alternativ k digitálním zařízením vám pomůže úspěšně dokončit digitální detox (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6288536/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32354288/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6084816/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat