Důvody opožděné menstruace

Podle menstruačního kalendáře už dávno máte krvácet, jenže ono se stále vůbec nic neděje. Možným důvodem zpoždění je pochopitelně těhotenství, nicméně jsou tu i další faktory, kvůli kterým své tampony a vložky prozatím necháváte nevyužité. Co všechno je ve hře?

Menstruace zkrátka nepřišla. Pokud se nechcete zbytečně stresovat, proveďte domácí těhotenský test. Ten nejspolehlivější výsledky přinese v období 14 dnů od početí, kdy je obvykle koncentrace hCG (lidský choriový gonadotropin, který je produkován výlučně buňkami placenty) (1), dostatečná k tomu, aby ji test odhalil. Test vyšel negativní a krvácení stále nikde? Tohle za tím stojí!

Hubnutí nebo přibývání na váze

Ať už máte nadváhu nebo podváhu, změna v kilogramech může ovlivnit váš měsíční cyklus. Mezi běžné zdravotní problémy spojené s váhou a nepravidelnou menstruací patří poruchy příjmu potravy, jako je anorexie a bulimie, a nekontrolovaný diabetes (2).

Zvýšená fyzická námaha

Pravidelné cvičení udržuje tělesnou hmotnost, pomáhá předcházet nebo zvládat mnoho zdravotních problémů, včetně mrtvice, metabolického syndromu, vysokého krevního tlaku, deprese, úzkosti či cukrovky typu 2. Zařadit cvičení do svého denního plánu je skvělé, ale nadměrná fyzická námaha snižuje hladiny estrogenu, což je hormon, který reguluje ženský reprodukční proces. Proto mnoho sportovců ženského pohlaví vinou přísného tréninku trpí sekundární amenoreou - nemají menstruaci po dobu šesti měsíců nebo déle (2).

Stres

Chronický stres nikdy nepřináší nic dobrého. Vysoké hladiny stresových hormonů kortizolu a adrenalinu způsobují zpoždění nebo vynecháním menstruace. (Po vyřešení stresové situace by se menstruační cyklus měl sám od sebe upravit.) (2).

Narušení cirkadiánního rytmu

Práce na směny nebo cestování do jiného časového pásma narušuje cirkadiánní rytmus – biologický rytmus vnitřních hodin, jež regulují důležité buněčné procesy. Zmatené tělo neví, jak se má chovat, dostavují se problémy se spánkem, změny nálad a opožděná menstruace (2).

Léky či nemoc

Pokud užíváte nový lék, jeden z jeho vedlejších účinků může představovat zpoždění menstruace. K tomu dochází i v případě nemoci. Organismus v nouzi spotřebovává energii na uzdravování, a tak oddálí ovulaci, a tím pádem i menstruační krvácení (2).

Dysfunkce štítné žlázy

I problémy se štítnou žlázou, jako je hypotyreóza a hypertyreóza, mohou narušit menstruační cyklus. Štítná žláza produkuje hormony, které regulují tělesnou hmotnost, a pokud je vychýlena z rovnováhy, s přehledem se postará o vynechání menstruace. Jestli si myslíte, že se vás to týká, navštivte endokrinologa (2).

Syndrom polycystických vaječníků

Stejně jako u dysfunkce štítné žlázy platí, že syndrom polycystických vaječníků způsobuje hormonální chaos a tím pádem i zpoždění krvácení (2).

Perimenopauza

Vstupujete-li do perimenopauzy – první fáze menopauzy – můžete si všimnout, že se menstruace vyskytuje méně často. Její snížený výskyt je způsoben poklesem hormonu estrogenu (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532950/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2058399/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat