Ženy živnostnice bývají zdravější

Mají to ženy, které pracují samy na sebe, v životě jednodušší? I když na tohle se nedá jednoznačně odpovědět, jejich zdraví je podle vědců prokazatelně silnější a bytelnější!

Z analýzy (1) dat portálu Informace o firmách, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau, vyplynulo, že za prvních sedm měsíců roku 2022 přibylo v Česku celkem 14 883 živnostníků, což je nejvyšší čistý přírůstek podnikatelů během prvních sedmi měsíců od roku 2017.

Živnostník (v českém prostředí úředně nazýván osoba samostatně výdělečně činná, OSVČ) je člověk, který (na rozdíl od zaměstnanců samostatně, na své jméno a vlastní odpovědnost) provozuje výdělečnou činnost (tzv. živnost) za účelem dosažení zisku (2). Pochopitelně, že jsou mezi nimi i ženy. Nová zahraniční studie (3) přitom naznačuje, že dámy, které bývají svými vlastními šéfy, mohou mít zdravější srdce!

Fičák, ale svobodnější

Studie (3) s více než 4 624 pracujícími ženami v USA zjistila, že prapůvodní obyvatelky Venuše, jež jsou samostatně výdělečně činné, obvykle mají více pohybu, takže jim nehrozí obezita ani vysoký krevní tlak a cukrovka – hlavní rizikové faktory srdečních onemocnění, které jsou celosvětově nejzákeřnějším zabijákem číslo jedna.

„Tato zjištění sice neprokazují, že samostatně výdělečná činnost vede k lepšímu zdraví, ale vyvolávají otázku, zda určité aspekty toho, že ženy jsou svými šéfy, mohou udělat dámskému srdci dobře,“ nechala se slyšet vedoucí výzkumnice Kimberly Narain.

Vyváženost pracovního a soukromého života

Tento druh pracovní struktury podle ní ženám poskytuje větší svobodu při utváření pracovních dnů a lepší organizaci času, díky čemuž vzniká i prostor po relaxaci nebo cvičení. Důležitost obojího mnoho mužů a žen podceňuje. Vzhledem k tomu, kolik času lidé tráví v práci, je důležité pochopit, že stres a napětí je nutné vyvážit odpočinkem, procházkou, meditací, pohybovou aktivitou či nějakým koníčkem (4).

Zjištění (3), která byla nedávno zveřejněna v časopise BMC Women's Health , jsou založena na průzkumu zdraví dospělých v USA. Ze zúčastněných 4 624 žen jich bylo 16 % samostatně výdělečně činných, zatímco zbytek uvedl, že pracovaly pro někoho jiného. Obecně byly ženy samostatně výdělečně činné více fyzicky aktivní: 80 % hlásilo, že cvičí alespoň dvakrát týdně. Ukázalo se však, že ženy samostatně výdělečně činné jsou častěji nepojištěné.

Zdroje: (1) www.crif.cz/novinky/tiskove-zpravy/2022/z%C3%A1%C5%99%C3%AD/crif-od-ledna-do-%C4%8Dervence-p%C5%99ibylo-v-%C4%8Desku-skoro-15-tis%C3%ADc-%C5%BEivnostn%C3%ADk%C5%AF-nejv%C3%ADce-za-posledn%C3%ADch-5-let/, (2) cs.wikipedia.org/wiki/Osoba_samostatně_výdělečně_činná, (3) www.bmcwomenshealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12905-022-01893-w, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30020672/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat