Lidé s citlivou pletí by si měli dát pozor na zubní pastu

Čistíte si zuby každý den, a to za účelem zachování zdraví celé ústní dutiny. Víte ale, že vám pozůstatky zubní pasty, které ulpí na tváři, mohou způsobit akné a podstatně zhoršit vyrážku? Taková informace asi nepotěší, že?

Každodenní čistění zubů je alfou i omegou krásného úsměvu i zdraví. Důsledná ústní hygiena totiž předchází usazování plaku, vzniku kazů i zánětlivým onemocněním dásní, které vedou i k úplné ztrátě chrupu. Kromě kartáčku se celá procedura pochopitelně neobejde bez zubní pasty (1). Ta však může jedincům s citlivou pletí pořádně zatopit. Jak a proč?

Podráždění, o které nikdo nestojí

Po čištění zubů by se měl vždy řádně omýt obličej čistou vodou, shodují se odborníci. Zbytky pasty, které při hygienickém procesu ulpí okolo úst a někdy i na tvářích, mohou totiž dráždit pokožku, což je při jakýchkoli kožních obtížích skutečně nežádoucí. Obsažený fluor zhoršuje stávající vyrážky i rosaceu neboli růžovku. Další přítomná látka může poskytnout zase perfektní podmínky pro rozvoj akné (2).

Ani pupínky nikdo nepotřebuje!

Většina běžných zubních past mívá ve svém složení i laurylsulfát sodný (3). To je známá dráždivá látka, která podporuje záněty, s nimiž přímo souvisí akné,“ varuje jmenovaná specialistka. Namítáte, že si ničeho podezřelého nevšímáte? To ještě nemusí znamenat, že se nic neděje. I když na první pohled nic neobvyklého neregistrujete, neodstraněné pozůstatky zubní pasty mohou snižovat účinnost používaných krémů, tonik a omlazujících sér (3).

Kosmetická snaha nesmí přijít vniveč!

Aby byla naše pleť zdravá, vitální i mladistvá, stojí nás to mnoho času, peněz a úsilí. Měli bychom se tedy vyvarovat toho, aby nám dráždivá a abrazivní zubní pasta kontaminovala pokožku. Může tím způsobit mnoho potíží, a to nejen lidem s citlivou pletí. Tak si tuto dobrou vezměte k srdci (4)!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5602443/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2922711/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7245492/, (4) názor autora






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat